Через коронавірус на лінії розмежування на Донбасі припинили пропускати людей

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Державна прикордонна служба запровадила додаткові тимчасові обмеження на лінії розмежування для запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Про це повідомили у відомстві. 

З 00.00 16 березня до 3 квітня 2020 року вводять додаткові тимчасові обмеження, а саме припиняють пропуск із тимчасово окупованих територій осіб, які не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній українському уряду території, а також іноземців та осіб без громадянства, що не мають постійної реєстрації місця проживання на підконтрольній території. Водночас, як зазначили прикордонники, у зворотному напрямку вказаних осіб пропускатимуть без обмежень.

Крім того, припиняють і пропуск осіб з постійною реєстрацією місця проживання на підконтрольній Україні території, зокрема іноземців та осіб без громадянства, які мають постійну реєстрацію місця проживання на підконтрольній території, через лінію розмежування на тимчасово окуповані території. У зворотному напрямку пропуск відбуватиметься без обмежень.

На інформацію про припинення пропуску людей через КПВВ вже відреагували правозахисники, які працюють з ВПО та українцями, що живуть на окупованих територіях. За словами адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, вони почали отримувати численні звернення від переселенців, які виїжджали на непідконтрольні території тимчасово і тепер не можуть повернутися звідти.

“Йдеться і про переселенців, які проживають постійно на підконтрольній території, осіб, що потребують лікарських рецептурних засобів, які неможливо купити на окупованих територіях”, – зазначила вона.

Нещодавно через підозру на коронавірус у Горлівці її мешканців планували не пускати на підконтрольну територію. Тоді правозахисники виступили зі спільною заявою, де назвали такі дії фактичним залишенням громадян України в подвійній небезпеці – через збройний конфлікт і загрозу епідемії, та просили не запроваджувати таких обмежень.

“Але відсьогодні ці заборони все ж введені в дію. Наразі ми маємо ситуацію, коли уряд готовий наймати літаки, щоб повернути українських громадян, які застрягли за кордоном, але вводять обмеження для громадян України всередині країни, фактично відмовляючись їх пускати на підконтрольну територію”, – обурюється Луньова. 

Ще 6 березня командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко наказав не пускати людей з окупованих територій з ознаками захворювання на підконтрольну українському уряду територію. Правозахисники також вимагали від нього скасувати дискримінаційну заборону, однак їх проігнорували. 

“Фактично подібне рішення – це залишення українських громадян у небезпеці, бо ми не маємо достовірної інформації про те, чи можуть вони отримати належну медичну допомогу на окупованих територіях”, – додала Луньова. 

Водночас міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков уже звернувся до пенсіонерів, які живуть на окупованих територіях, щоб ті не боялися скасування виплат. Відомо, що жителі ТОТ позбавлені можливості отримувати пенсійні виплати на підконтрольній Україні території, якщо вони не взяті на облік як ВПО, що змушує їх регулярно (раз на 60 днів) перетинати лінію зіткнення для перевірки даних. 

Віце-прем‘єр-міністр-Міністр з питань реінтеграції ТОТ Резніков Олексій про тимчасове закриття КПВВ через коронавірусМінРеінтеграції пропонує на час запровадження карантину тимчасово не застосовувати для внутрішньо переміщених осіб необхідність підтверджувати присутність на підконтрольній території, аби пенсіонери могли спокійно після карантину отримати пенсії.Це не тільки зменшить потік можливо інфікованих громадян України через КПВВ на Донбасі і в Херсонській області, але й дозволить їх захистити, у першу чергу – літніх людей, для яких коронавірус є найбільш небезпечним.Про це заявив Віце-прем’єр-міністр Олексій Резніков.«Сьогодні РНБО ухвалено відповідні рішення з метою запобігання поширенню захворювання на коронавірус. Медики наразі вважають найефективнішим превентивним засобом обмеження переміщень і зменшення кількості контактів.Статистка демонструє, що найбільший ризик – для літніх людей.Наразі ВПО повинні підтверджувати свою фактичну присутність на підконтрольній території. Інакше через 60 днів вони можуть бути позбавлені статусу ВПО за рішенням відповідних органів. І в звичайних умовах це обґрунтовано. Але ми маємо форсмажор.Законодавством передбачено, що за умови обґрунтованих причин норма про обов’язкове підтвердження присутності не застосовується. Ми пропонуємо офіційно вважати карантин такою обґрунтованою причиною. Зараз МінРеінтеграції готує проекти відповідних змін до нормативних документів.«Люди зможуть спокійно отримати свої пенсії чи соціальні виплати, коли небезпеку буде ліквідовано», – наголосив Резніков.Нагадаємо, Щомісяця тільки на Донбасі фіксується понад 1 млн. перетинів КПВВ.

Опубліковано Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України Субота, 14 березня 2020 р.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Крім того, мер Києва Віталій Кличко ввів у місті обмеження на публічні заходи кількістю понад 60 осіб. Водночас, за його рішенням, мають закритися кінотеатри й призупинити діяльність розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. 

Через карантин уже закрили громадську приймальню Омбудсмана в Києві та перенесли проведення 17-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter