Через підозру на коронавірус у Горлівці її мешканців планують не пускати на підконтрольну територію

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися
Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про 12 випадків захворювання на коронавірус в окупованій Горлівці на Донеччині.
 
Про це він розповів під час виїзного позачергового засідання Кабінету Міністрів України.
 

За словами Авакова, інформація про хворих наразі вважається попередньою. 

“Зараз ми маємо попередню інформацію про 12 випадків коронавірусу, який поширений у Горлівці. Тому робимо посилений контроль з окупованими територіями”, – сказав він. 
 
Обмеження на в’їзд до підконтрольної частини України стосуватиметься людей, які мають реєстрацію в окупованій Горлівці. Заборона діятиме до кінця карантину, який в Україні ввели до 3 квітня. 
 
Запровадження заборони для жителів окупованої Горлівки є вкрай ризикованим рішенням, вважає адвокаційна менеджерка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова
 
“Ми не маємо інформації про те, що на окупованих територіях Донецької та Луганської областей людям може бути надана адекватна медична допомога. Фактично заборона в’їзду з окупованих територій на підконтрольну є залишенням людей у небезпеці. Також базувати рішення про обмеження свободи пересування на даних “прописки” в сучасних умовах високої мобільності населення в Україні є недалекоглядним, оскільки ми знаємо, що щонайменше 12% населення України проживає не за місцем реєстрації”, – зазначила вона.
 
Луньова нагадала й про те, що жителі ТОТ позбавлені можливості отримувати пенсійні виплати на підконтрольній Україні території, якщо вони не взяті на облік як ВПО, що змушує їх регулярно (раз на 60 днів) перетинати лінію зіткнення для перевірки даних. 
 
“Непроходження верифікації призводить до припинення всіх видів соціальних виплат та пенсій. Збереження такої ситуації призведе до того, що люди похилого віку, які, за даними ВООЗ, перебувають у групі ризику захворювання на коронавірус і Понад 60% осіб, які постійно перетинають лінію зіткнення, становлять літні люди , намагатимуться перетнути лінію розмежування за будь-якої ситуації, що є небезпечним для їхнього життя”, – каже експертка. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter