Попри ознаки інфекції Росія не тестує політв’язнів Мустафаєва та Аметова на коронавірус – Денісова

Дата: 19 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Під час всесвітньої пандемії коронавірусної інфекції Росія не надає жодної медичної допомоги українським незаконно утримуваним громадянам України Серверу Мустафаєву та Ернесту Аметову.

Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. 

“Попри критичний стан здоров’я та явні ознаки респіраторного захворювання, а саме: підвищену температуру тіла, сильний головний біль, кашель та загальну слабкість у тілі, кримських татар усе одно доставили до “Південного окружного військового суду”, де стосовно них продовжуються судові слухання”, – написала український Омбудсман.

Вона повідомила, що Сервер Мустафаєв подав до суду клопотання з вимогою викликати лікарів, щоб ті провели необхідні аналізи, зокрема і на коронавірус, та встановили точний діагноз стану його здоров’я. 

Людмила Денісова закликала свою російську колегу Тетяну Москалькову негайно провести кваліфіковану діагностику стану здоров’я громадян України та надати їм необхідну лікарську допомогу з урахуванням проби на COVID-19.

Прошу представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу на країну-агресора РФ, аби забезпечити дотримання основоположного права на життя незаконно ув’язнених громадян України, гарантованого Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод”, – закликала Уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Напередодні ZMINA повідомляла, що на апеляційне слухання в Південному окружному військовому суді і в другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір” через коронавірус не допустили журналістів. 

16 березня головний державний санітарний лікар Федеральної служби виконання покарань Російської Федерації (ФСВП) заборонив в СІЗО та виправних колоніях побачення з підозрюваними, обвинуваченими та засудженими.

Після спроби анексії Криму Росія розпочала переслідування кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі. Раніше ZMINA розповідала, чим займається організація “Хізб утр-Тахрір” та чому її заборонили в Росії.

12 травня 2016 року в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, кримських татар, а також у місцевому кафе. У результаті були затримані й звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абільтаров і Енвер Мамутов. Їх підозрюють в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, яку визнано в Росії терористичною.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая. Це Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Мемет Бєлялов, Сейран Салієв, Сервер Зекір’яєв і Ернес Аметов. ФСБ інкримінує їм участь у забороненій у Росії й окупованому нею Криму організації “Хізб ут-Тахрір”.

21 травня 2018 року в Криму затримали координатора “Кримської солідарності” Сервера Мустафаєва і кримського татарина, мусульманина Едема Смаїла. Звинувачення проти них долучили до бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter