У Швейцарії розпочали розслідування ймовірного воєнного злочину росіян проти журналіста Гійома Бріке

Дата: 06 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Швейцарії розпочала розслідування ймовірного воєнного злочину, пов’язаного із нападом на швейцарського журналіста Гійома Бріке в Україні.

Про це повідомили правозахисні організації Truth Hounds та Civitas Maxima.

Гійом Бріке одразу після обстрілу. Джерело: твіттер журналіста

Медійник отримав поранення 6 березня 2022 року, коли їхав з Кропивницького до Миколаєва. За його словами, після перетину українського блокпоста він на своєму службовому автомобілі попрямував у південному напрямку; через декілька хвилин його автомобіль обстріляли війська російських окупантів з близької відстані. На автівці були женевські номери й чіткий напис “преса” з обох боків.

Бріке був вимушений зупинитися. Коли він вийшов з машини, солдати, які назвалися росіянами, вкрали поміж іншим три тисячі євро готівкою та його паспорт.

Подання швейцарським правоохоронцям щодо інциденту з медійником направили ще в серпні 2022-го, нагадали правозахисники. У ньому вони запропонували кваліфікацію та підібрали правові аргументи, а до цього провели розслідування та окреслили коло ймовірних виконавців злочину. Публікація результатів розслідування запланована на 14 квітня 2023 року, уточнили в Truth Hounds.

Наприкінці березня прессекретар Генеральної прокуратури Швейцарії (ГПШ) підтвердив, що за фактом нападу на Бріке з боку, ймовірно, російських спецпризначенців розпочали кримінальне провадження і що розслідування триватиме.

В Truth Hounds нагадали, що на початку 2022 року Генеральна прокуратура Швейцарії створила робочу групу, що займається збереженням доказів, пов’язаних із можливими злочинами, скоєними в Україні. Швейцарські органи влади компетентні розглядати ці злочини за принципом універсальної юрисдикції.

Водночас у випадку з Бріке його швейцарське громадянство поширює юрисдикцію Швейцарії на ймовірний воєнний злочин через принцип пасивної персональності, що визнає юрисдикцію держави над злочинами, вчиненими за кордоном проти її власних громадян, незалежно від громадянства ймовірного злочинця.

За даними ІМІ, станом на 27 березня 2023 року з початку повномасштабного російського вторгнення в Україні загинули 50 журналістів, з них вісім — під час виконання професійних обов’язків.

Загалом за рік великої війни в Україні ІМІ зафіксував понад 500 злочинів проти журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter