У Представництві Президента розповіли, як відбуватиметься відновлення української влади у звільненому від російських окупантів Криму

Дата: 25 Липня 2024
A+ A- Підписатися
Представництво разом з органами влади та експертним середовищем напрацювало проєкт закону про внесення змін до Закону “Про правовий режим воєнного стану”. Він стосуватиметься особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.
 
Про це повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь на своїй фейсбук-сторінці.
 

У Представництві вказують, що у той час, коли Сили оборони України борються за звільнення усіх окупованих територій на полі бою, держава продовжує розробляти реінтеграційні політики, зокрема щодо Криму.

Протягом десяти років контроль над усіма процесами суспільного життя на півострові здійснюють російські окупаційні адміністрації: від питань сплати податків, до видачі свідоцтв про народження. Тому відновлення української публічної влади на півострові не є питанням одного дня, а потребує підготовки кроків вже сьогодні.
 
У відомстві переконані, що Україна повинна мати чіткий план. Коригувати та доопрацьовувати його набагато легше, ніж робити потім з нуля.
 
Проєкт закону про внесення змін до Закону “Про правовий режим воєнного стану” пройшов погодження на рівні уряду і його подали на розгляд до Верховної Ради.
 
Згідно із цим документом, тимчасові державні органи — військові адміністрації будуть діяти на території Криму до відновлення діяльності конституційних органів державної влади.
 
Їхнє створення передбачено на всіх рівнях, починаючи з військової адміністрації АР Крим та закінчуючи військовими адміністраціями населених пунктів. У цей перехідний період має бути відновлено діяльність всіх органів державної влади, правоохоронних, судових інституцій та органів місцевого самоврядування.
 
Військові адміністрації можуть створюватись президентом України на будь-якому етапі деокупаційних та реінтеграційних процесів, адже це дасть змогу належно підготували кадри й прийняти управлінські рішення, які потрібні для повноцінного функціонування влади відразу після відновлення контролю над цією територією.
 
У Представництві Президента пояснили, що військові адміністрації в умовах деокупації та під час підготовки до неї мають свої переваги:
  • це можливість швидко реалізувати положення Конституції та законів України на деокупованих територіях;
  • зменшити ризики втрати стабільності у сфері управління;
  • надати базові послуги громадянам України тощо.
Для роботи в державних органах мають бути залучені кваліфіковані працівники. Тільки для Криму потрібно орієнтовно 50 тисяч людей для роботи у різних сферах, зокрема й у державному управлінні.
 
Наразі набір до резерву триває і до нього можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.
 
Для якісного рівня кваліфікації фахівців в Україні вже розробили такі інструменти:
  • програма кадрового резерву, яку ініціювало Національне агентство з питань державної служби спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Представництвом Президента України в АР Крим;
  • безплатний онлайн-курс “ProKrym”: державна політика реінтеграції Криму”. Ресурс доступний на освітній онлайн-платформі “Зрозуміло”;
  • освітні програми “Постконфліктне врядування” та “Урядування на повоєнних територіях”, напрацьовані Представництвом спільно з Київським національним університетом імені Тараса Шевченка;
  • проєкт з підготовки управлінської ланки для деокупованих територій — Reintegration Management Program, який ініційований Представництвом та реалізується Бізнес-школою МІМ за підтримки Офісу президента.
У Представництві пояснюють, що чіткий алгоритм дій дозволить вже у перші дні після визволення півострова забезпечити порядок, та що важливіше – дасть українським громадянам розуміння, що на них чекає після деокупації, як діяти у перший час, як отримати необхідну допомогу та захист від Української держави, яким чином будуть відбуватися процеси відновлення правосуддя.
 
Нагадаємо, українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Нещодавнє опитування КМІС свідчить, що 55% українців проти територіальних поступок, а 32% допускають поступки деякими територіями заради миру. Утім, у питанні для респондентів не було окреслено, яких саме українських територій. 

Читайте також: Світ відкриє дорогу в пекло, якщо змушуватиме Україну до поступок своїми територіями заради миру

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter