У Києві знищили унікальну мозаїку, присвячену пожежникам

Дата: 28 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві в колишньому павільйоні протипожежної безпеки в експоцентрі ВДНГ зруйнували мозаїчне панно 1977 року, присвячене пожежникам. 

Про це повідомив києвознавець, захисник модерністської спадщини Дмитро Соловйов на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: фейсбук-сторінка Дмитра Соловйова

Мозаїка в інтер’єрі колишнього павільйону протипожежної безпеки на ВДНГ (нині Пожежна Частина 26) оспівувала героїзм пожежників, які щоденно ризикують своїм життям, рятуючи життя інших. Ще більш актуальним цей мотив став після початку повномасштабного вторгнення, коли за щоденним героїзмом рятувальників почала стежити вся країна“, – написав Соловйов і назвав знищення мозаїки “черговим злочином проти української культури”.

Він нагадав, що неодноразово звертався до Міністерства культури та інформаційної політики із закликом створити реєстр українських мозаїк, але відповіді не отримав.

Прокоментував знищення твору мистецтва директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. У його коментарі під дописом Соловйова йдеться про те, що на ній “узагалі не видно символів тоталітарного режиму”.

До того ж, на думку Дробовича, мозаїка “навіть для непідготовленого ока виглядає твором мистецтва – рідко коли цим матеріалом художник досягає такого динамізму”.

Згодом у Державній службі з надзвичайних ситуацій заявили, що її відновлять і “українізують”.

Про це йдеться в коментарі від ДСНС під дописом спільноти Ukrainian Modernism в інстаграмі.

“Після закінчення ремонтних робіт оновлена робота символізуватиме неоціненну працю наших рятувальників під час війни та частково відображатиме попередню композицію”, – йдеться в повідомленні під дописом на сторінці спільноти Ukrainian Modernism в інстаграмі.

Пресслужба Мінкульту з приводу знищення мозаїки повідомила, що павільйон та панно не мали статусу обʼєкта культурної спадщини, тому використати норми закону щодо виконавців демонтажних робіт тут не можуть.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Окружний адміністративний суд міста Києва скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини про внесення будівлі “Квіти України” до реєстру пам’яток культурної спадщини. Розгляд справи відбувся за спрощеною процедурою, учасників навіть не повідомили про цей розгляд.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter