ОАСК скасував статус пам’ятки культури будівлі “Квіти України”. Активісти закликають протидіяти заангажованому рішенню

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Окружний адміністративний суд міста Києва 5 грудня скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини про внесення будівлі “Квіти України” до реєстру пам’яток культурної спадщини. Розгляд справи відбувся за спрощеною процедурою, учасників навіть не повідомили про цей розгляд.

Відповідне рішення з’явилося на сайті Окружного адміністративного суду міста Києва.

Джерело: the-village.com.ua

Згідно з рішенням, ОАСК визнав протиправним та скасував наказ Департаменту охорони культурної спадщини №46 від 29 липня 2021 року та наказ Міністерства культури та інформаційної політики №625 від 6 серпня 2021 року про внесення будівлі “Квіти України” до реєстру пам’яток культурної спадщини. Суд обґрунтував скасування статусу тим, що будівля модернізму це “радянщина”, а проєкт забудовника відповідає європейським зразкам. А також додав, що Мінкульт і ДОКС воюють з приватним бізнесом, а рішення про надання статусу некомпетентне і заангажоване.

За словами ініціативної групи громадських активістів “Зберегти Квіти України”, будівля більше не є пам’яткою, відповідно не має охоронного статусу і на забудовника більше не діє припис Мінкульту про заборону будівельних робіт. Активісти вважають, що потрібно ще кілька кроків і забудовник знов зможе повернутися до своєї “фантазії” про скляний офісний центр.

“Це рішення суду ми побачили 5 грудня і ще вивчаємо його, проте вже помітили низку аргументів, які видаються нам недоречними і з емоційної, і з раціональної точки зору. Ми знаємо, що справа перейшла у формат спрощеного розгляду без виклику сторін, хоча прокуратура і просила про зворотне та отримала відмову. Ми побачили заангажовану, на наш погляд, риторику написання ухвали – де суд розмірковує про естетичну цінність будівлі, нівелюючи при цьому експертну спільноту, захищає “права інвестора”, проте про “активістів” каже тільки використовуючи лапки, використовує цитати зі слів забудовника”, – говорить представниця ініціативної групи “Зберегти Квіти України” Леся Донець. 

Громадські активісти закликають Міністерство культури та Департамент охорони культурної спадщини подати апеляцію та висловити свою офіційну позицію щодо цих подій. А також просять активних киян бути готовими вийти під “Квіти” на протест.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд 25 жовтня 2021 року заборонив реконструкцію будівлі “Квіти України” (навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму “Квіти України” на вул. Січових Стрільців, 49) на час судового процесу. Рішенням суду було заборонено проводити будь-які роботи, які мають чи можуть мати своїм наслідком будь-які зміни фасаду чи інших елементів будівлі, що відрізнятимуться від авторського проєкту будівлі, а також замовляти та укладати договори на такі роботи з будь-якими підрядниками, до набрання рішенням у справі законної сили.

Раніше, у липні 2021 року, Шевченківський райсуд столиці заборонив нинішньому власнику будівлі ПрАТ “Квіти України” її демонтаж на час судового процесу щодо порушення авторських прав архітектора будівлі Миколи Левчука.

Останній є автором оригінального проєкту будівлі, а також внутрішніх елементів декору, зокрема оригінальних світильників та дизайну облицювання стін. По захист прав Левчука до адвокатів звернулася його донька Анастасія. Ситуація стосувалася запланованої реконструкції будинку, який наразі належить ПрАТ “Квіти України”.

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на рендерах, які оприлюднив власник, свідчив про те, що фасад буде кардинально змінено, а каскадний атріум знищено, розповіла адвокатка Лідія Климків.

Забудовник подав апеляцію проти ухвали про заборону будробіт на час розслідування можливого порушення авторського права.

Також відомо, що 15 вересня 2021 року ПрАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи (справа №758/13089/21). Позови з такими самими звинуваченнями від ПрАТ “Квіти України” подано проти “1+1 Інтернет” та Дмитра Гуріна

Про те, що будинок “Квіти України” реконструюють під офісний центр, стало відомо ще на початку червня 2021 року. Проєкт передбачав надбудову та підземний паркінг. Дозвіл на будівельні роботи ПрАТ “Квіти України”, бенефіціарами якого, за даними порталу YouControl, є Олексій Пишний та Андрій Скалозуб, отримало наприкінці 2020 року. У березні 2021-го власник будівлі підписав договір з генпідрядником робіт – ТОВ “Амбас”.

Ще на початку червня робочі в межах підготовчих робіт зрізали 35-річний виноград, який повністю покривав фасад будівлі. А 12 липня техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте згодом активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter