У Києві вшанували жертв геноциду 1944 року та обговорювали майбутнє кримськотатарського народу в Україні

Дата: 18 Травня 2023
A+ A- Підписатися
18 травня 2023 року у День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу політики, держслужбовці та громадські організації у Червоній залі Центрального залізничного вокзалу столиці вшанували пам’ять загиблих 1944 року кримських татар. 
 
Про це повідомляє кореспондент видання ZMINA
 
Офіс Омбудсмана та громадські організації представили уривки зі щоденника Нарімана Казенбаша “Пекельна дорога”/ “Ташке-Таваксай”. Текст зачитав присутнім український школяр, киянин Тарас Кутько.

За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, це було непросте рішення обрати таку локацію, адже у кримськотатарського народу залізниця асоціюється із геноцидом 1944 року.

Як відомо, 18 травня 1944 року радянська влада примусово вивезла з Кримського півострова близько 200 тисяч кримських татар. 
 
183 тисячі  відправили на загальне “спецпоселення” до Центральної Азії, 5 тисяч – на примусові роботи до Московського вугільного тресту, 6 тисяч – до таборів фронтового резерву та 6 тисяч – до ГУЛАГу. 
 
 
Поміж іншим радянська влада депортувала з Криму 40 тисяч болгар, вірмен, греків, турок та ромів. Більша частина депортованих – діти, жінки та люди літнього віку.
 
“Це найбільший воєнний злочин, геноцид, що відбувся в історії Радянського Союзу, який, на жаль, не поніс жодного покарання за це. Тому саме сьогодні ми повинні згадувати у першу чергу ті часи, щоб злочинець, який тоді це зробив, усвідомлював, що у будь-який час знайдуться люди, які будуть підіймати ці питання, розповідати про ці злочини… І робитимуть так, щоб ніколи ця трагічна історія людства не була забута”, – сказав Дмитро Лубінець.
 
Уповноважений нагадав, що в СРСР після депортації кримських татар та представників інших національних меншин з Криму, почали закривати школи, забороняти використання мов національних спільнот, руйнувати релігійні споруди.
 
Прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний (у центрі)

Таку політику, за словами Омбудсмана, почала чинити Росія з початку її протиправної військової операції із захоплення Кримського півострова.

“З 2014 року, коли РФ тимчасово окупувала Крим, розпочалась один в один така ж сама історія. Той самий воєнний злочин та геноцид. Кримських татар, як ми побачили, штучно виганяють з Криму. Тих, хто прямо або опосередковано заявляє про свою проукраїнську позицію,  просто запроторюють за ґрати, даючи величезні тюремні терміни”, – прокоментував Лубінець.

Дмитро Лубінець

Він нагадав, що 17 травня Росія засудила на 12 років політв’язнів Аліма Суф’янова та Сейрана Хайредінова. А незрячого Олександра Сізікова – на 17 років.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк нагадала, що Росія вчиняє злочин депортації зараз, тому Україна і світ повинні зробити все можливе, щоб належним чином кваліфікувати депортацію як геноцид, засудити це та притягнути всіх винних до відповідальності.
 
За її словами, як тоді, так і під час повномасштабного вторгнення Росії злочин депортації Москва спланувала. Онисія Синюк додала, що сучасна депортація росіянами українців має інший вигляд: 
 
Правозахисниця Онисія Синюк

“Обгортка” змінилася. Тепер росіяни стверджують, що рятують, проводячи евакуацію. Форма депортації змінилася, але суть їхніх дій залишилася тією ж — вони відривають людей від землі, домівок, спільнот, в яких жили роками вони та їхні предки. Вони прикриваються рятуванням від гуманітарних катастроф, які самі ж і створюють, цілеспрямовано обстрілюючи цивільні об’єкти, лікарні та сховища. Не надаючи доступу гуманітарним вантажам та відрізаючи людям будь-яку можливість виїхати в напрямку неокупованої території України”, – пояснила правозахисниця ZMINA.

Представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала присутнім, що говорити про майбутнє Криму дуже важливо також безпосередньо в контексті корінних народів Криму, які історично сформувалися та проживали на півострові. Вона переконана, що всі майбутні політики щодо реінтеграції Кримського півострова мають враховувати думку корінних народів, зокрема кримськотатарського, який є найбільш суб’єктним.
 
 
Напередодні лідери кримськотатарського народу під час зустрічі з президентом Володимиром Зеленським закликали його разом з партнерами передбачити запобіжники, щоб злочини росіян більше ніколи не повторилися. 

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

29 квітня 2023 року Головне управління розвідки Міноборони України після пожежі на нафтобазі в Севастополі, яка була призначена для Чорноморського флоту держави-агресора, повторила заклик до співгромадян у Криму не перебувати поряд з військовими об’єктами.

Раніше Центр журналістських розслідувань також оприлюднив дані розташування військових об’єктів на півострові, що є легітимною ціллю для ураження. 

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Відомо, що українські міністерства та державні органи активно працюють над формуванням кадрового резерву для роботи після деокупації Кримського півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter