У Криму окупанти відмовляються підписувати контракти з міноборони Росії – українська розвідка

Дата: 24 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Громадяни Росії у Криму відмовляються підписувати чи продовжувати контракти з міноборони країни.

Про це в інтерв’ю Крим.Реалії заявив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скибицький.

Вадим Скибицький

За його словами, якщо перші місяці той же ж БАРС – бойовий армійський склад цієї країни, як вони називають, досить активно залучався, то зараз вже є ознаки того, що громадяни Росії відмовляються підписувати контракти.

“Вони розуміють, що їх одразу направлять до нас, на нашу територію, для ведення бойових дій. Ось така зараз ситуація з мобілізаційними ресурсами та взагалі із закликом на службу на Кримському півострові”, – заявив представник української розвідки.

За словами Скибицького, кількість “відказників” залежить від гарнізонів.

У підрозділах з найбільшими втратами, що воюють на нашій території, ось там найбільше протестних настроїв. Але й не скажу, що це протестні настрої. Люди просто не хочуть продовжувати контракт і розривають його. Тому що юридично – війни немає. Є "спеціальна операція", що дозволяє після повернення до свого підрозділу не продовжувати контракт. І тут юристи їм навпаки підказують, як це правильно зробити. Бо якби була війна, це була б зовсім інша відповідальність за невиконання наказу.

Вадим Скибицький

Він також повідомив, що у селищі Новоозерне на території тимчасово окупованого Криму росіяни розгорнули новий мобілізаційний центр із запасом озброєння.

За його словами, особливістю мобілізації в Криму, на відміну від інших окупованих територій, – рекрутування випускників ВНЗ

“Інструмент, який використовує Російська Федерація для прихованої мобілізації, однаковий на всіх територіях. Якщо говорити про кримський креатив, він дуже простий – це випускники вишів. Випуск триває, відбувається рекрутування, відбувається якийсь примусовий призов”, – сказав Скібіцький.

Напередодні Служба безпеки України повідомила, що її військові контррозвідники знищили ударним дроном російський танк Т-72 і 15 загарбників. Відомство оприлюднило перехоплену розповідь окупанта-очевидця своїй матері. За словами загарбника, його “колеги” зібрались на танку – подивитись кінофільм.

Напередодні повідомлялося, що Росія розпочала нову незаконну хвилю мобілізації в тимчасово окупованому Криму. Кремлівський куратор в Криму Сергій Аксьонов розповів про так званий “кримський батальйон” із 1 200 добровольців задля війни проти України.

Представництво президента України в АРК закликало кримчан саботувати незаконну мобілізацію в російську армію. Також кримчан закликала Кримська правозахисна група не брати участі у війні проти України, залишати військові частини або здаватися в полон Збройним силам України, щоб зберегти своє життя. 

Напередодні Представництво президента України в АРК оприлюднило дані, які можуть допомогти громадянам України в окупації скласти план здавання в полон. Інструкція стосується як окремих осіб, так і цілих груп та підрозділів. Відомство неодноразово роз’яснювало, що Україна не переслідуватиме кримчан, яких Росія змушує воювати проти своєї держави. Навпаки, українські правоохоронні органи розглядають таких громадян як потерпілих.

Представництво президента в АРК просить кримчан надсилати йому оперативну інформацію про становище на півострові на електронну адресу: press.mpuinarcrimea@gmail.com. 

Як відомо, проведення призову жителів окупованих територій до лав армії держави, що окупує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ – воєнний злочин. Такі дії усіх організаторів цього процесу порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція).

Кримська правозахисна група станом на 20 липня зафіксувала 336 кримінальних справ за “ухилення від служби у збройних силах РФ”, які окупаційна влада передала до незаконних “судів” на тимчасово окупованому півострові. Серед цієї кількості справ – 37 відправили в “суди” після 24 лютого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter