Після 24 лютого окупанти передали до незаконних “суддів” в Криму 37 справ за ухилення кримчан від російської армії

Дата: 21 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Станом на 20 липня Кримська правозахисна група зафіксувала 336 кримінальних справ у тимчасово окупованому Криму за ст. 328 КК РФ (“ухилення від служби у Збройних силах РФ”), переданих до незаконних “судів” півострова. 

Про це інформує правозахисна організація

Із цієї кількості справ 37 окупаційні слідчі передали до “судів” після 24 лютого. У 315 справах незаконні “судді” винесли свої вироки. 21 справа перебуває наразі на стадії розгляду.

Напередодні Представництво президента України в АРК закликало кримчан саботувати незаконну мобілізацію в російську армію.

Нагадуємо, що проведення призову жителів окупованих територій до лав армії держави, що окупує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція).

У травні українська розвідка повідомляла, що російська влада окупованого Криму наказала державним підприємствам на півострові відправити частину співробітників до військкоматів, а лікарів примушують фальшувати результати медичного огляду, що проходять призовники за скеруванням з незаконних “військкоматів”..

Читайте також: “Я в Крыму или на оккупированных территориях Донбасса, и меня призывают на войну: что делать?” 

Кримська правозахисна група (КПГ) констатувала, що після 24 лютого цього року Крим став базою, з якої РФ завдає ударів по українських містах. Росія використовує кримчан у повномасштабній війні проти України. Лише останньої осені РФ примусово мобілізувала 3 тисячі кримчан. Цих мобілізованих кримчани відправили до участі у бойових діях проти України.

У правозахисній організації відзначають, що в Криму приховують показники призову. На пресконференції в Сімферополі “військовий комісар Криму” Юрій Лимар відмовився озвучити цьогорічні плани призовної кампанії. 

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що у війні проти України беруть участь лише солдати контрактної служби, втім правозахисна організація називає це неправдою. Він відправляє строковиків, зокрема, з Криму, на цю війну в межах прихованої мобілізації.

Кримська правозахисна група з 24 лютого 2022 року збирає дані про загиблих і полонених військових РФ, які приписані до “військових частин” у Криму. Частину з них примусово призвали до лав збройних сил РФ і після цього відправили для участі в бойових діях на іншу територію України. Також збирається інформація про полонених солдатів із Криму, які повідомляють, що командування їм не говорило про повномасштабну війну, а відправляло їх на “навчання” або “спеціальну операцію”.

Станом на 3 червня 2022 року КПГ задокументувала щонайменше 54 загиблих і 19 полонених кримчан. Російська влада намагається приховувати інформацію про реальну кількість загиблих і поранених з боку РФ, так само ця інформація не оприлюднюється і в Криму.

Проте морги та лікарні переповнені в Криму. Наприклад, за даними Генерального штабу ЗСУ, у Криму в розташуванні 126 окремої бригади берегової оборони РФ відбулася прощальна церемонія одночасно з приблизно 100 загиблими особами зі складу російської частини.

Крім того, схожі заходи також нещодавно відбулись і в матроському клубі міста Севастополя, де прощались із загиблими у війні проти України морськими піхотинцями Чорноморського флоту.

З моменту загибелі крейсера “Москва” міноборони РФ досі офіційно прозвітувало лише про одного загиблого та 27 зниклих
безвісти військовослужбовців, хоча родичі матросів розповідали про щонайменше 40 загиблих. Кількість поранених і евакуйованих досі залишається невідомою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter