Представництво президента України в АРК просить кримчан саботувати незаконну мобілізацію в російську армію

Дата: 05 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму російська влада створила незаконну “призовну комісію з мобілізації”.

Про це повідомляє Представництво президента в Автономній республіці Крим на своїй фейсбук-сторінці.

За даними відомства, днями окупаційна влада доручила створити “призовні комісії” нижчого рівня. Так, у президента України припускають, що Росія готується до проведення незаконної мобілізації на тимчасово окупованій території України:

“Громадян України в окупованому Криму знову планують примушувати воювати проти власної держави, як це вже відбувається з тими, кого окупанти незаконно призвали на строкову службу”, – мовиться в повідомленні.

До незаконної новоутвореної “призивної комісії” увійшли Сергій Аксенов, “військовий комісар” Юрій Лимар, “помічник начальника відділення загального й мобілізаційного планування військового комісаріату” Криму Дар’я Осауленко, Олексій Боровиков, Вікторія Гоптарьова, Олександр Гришин, Кирило Довгулевич, Ігор Леонов, Антон Любимов, Леонід Міхалевський, Віталій Мякішев, Енвер Салієв, Ігор Сухоярський, Віктор Фесенко, Іван Шумило.

Представництво президента України в АРК наголошує, що призов і мобілізація людей на окупованих територіях – порушення міжнародного гуманітарного права.

Закликаємо наших громадян у тимчасово окупованому Криму зробити все можливе, аби уникнути будь-якої участі у військових формуваннях країни-агресора. Саботуйте рішення окупантів! Пам’ятайте, ваше життя – найдорожче, що у вас є! Якщо ви все ж не зможете уникнути мобілізації і вас залучатимуть до участі у війні, то за першої ж нагоди здавайтеся в полон. Цим ви збережете своє життя та не виконуватимете злочинних наказів.

Представництво президента України в АРК

У відомстві нагадують, що виконання злочинних наказів передбачає відповідальність, навіть якщо їх виконують люди, яких мобілізували примусово.

Якщо вам відомо про факти примусового призову в тимчасово окупованому Криму Представництво президента України АРК просить надсилати цю інформацію у приватні повідомлення його фейсбук-сторінки або на електронну адресу: press.mpuinarcrimea@gmail.com

У травні українська розвідка повідомляла, що російська влада окупованого Криму наказала державним підприємствам на півострові відправити частину співробітників до військкоматів, а лікарів примушують фальшувати результати медичного огляду, що проходять призовники за скеруванням з незаконних “військкоматів”..

Читайте також: “Я в Крыму или на оккупированных территориях Донбасса, и меня призывают на войну: что делать?” 

Кримська правозахисна група (КПГ) констатувала, що після 24 лютого цього року Крим став базою, з якої РФ завдає ударів по українських містах. Росія використовує кримчан у повномасштабній війні проти України. Лише останньої осені РФ примусово мобілізувала 3 тисячі кримчан. Цих мобілізованих кримчани відправили до участі у бойових діях проти України.

У правозахисній організації відзначають, що в Криму приховують показники призову. На пресконференції в Сімферополі “військовий комісар Криму” Юрій Лимар відмовився озвучити цьогорічні плани призовної кампанії. 

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що у війні проти України беруть участь лише солдати контрактної служби, втім правозахисна організація називає це неправдою. Він відправляє строковиків, зокрема, з Криму, на цю війну в межах прихованої мобілізації.

Кримська правозахисна група з 24 лютого 2022 року збирає дані про загиблих і полонених військових РФ, які приписані до “військових частин” у Криму. Частину з них примусово призвали до лав збройних сил РФ і після цього відправили для участі в бойових діях на іншу територію України. Також збирається інформація про полонених солдатів із Криму, які повідомляють, що командування їм не говорило про повномасштабну війну, а відправляло їх на “навчання” або “спеціальну операцію”.

Станом на 3 червня 2022 року КПГ задокументувала щонайменше 54 загиблих і 19 полонених кримчан. Російська влада намагається приховувати інформацію про реальну кількість загиблих і поранених з боку РФ, так само ця інформація не оприлюднюється і в Криму.

Проте морги та лікарні переповнені в Криму. Наприклад, за даними Генерального штабу ЗСУ, у Криму в розташуванні 126 окремої бригади берегової оборони РФ відбулася прощальна церемонія одночасно з приблизно 100 загиблими особами зі складу російської частини.

Крім того, схожі заходи також нещодавно відбулись і в матроському клубі міста Севастополя, де прощались із загиблими у війні проти України морськими піхотинцями Чорноморського флоту.

З моменту загибелі крейсера “Москва” міноборони РФ досі офіційно прозвітувало лише про одного загиблого та 27 зниклих
безвісти військовослужбовців, хоча родичі матросів розповідали про щонайменше 40 загиблих. Кількість поранених і евакуйованих досі залишається невідомою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter