Аксьонов заявив, що на війну проти України відправили 1 200 кримчан

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Кремлівський куратор в Криму Сергій Аксьонов розповів про так званий “кримський батальйон” із 1 200 добровольців.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група з посиланням на російські медіа. 

Він повідомив, що з Криму як добровольці для участі у військових діях проти України виїхали понад 1 200 осіб, зокрема представники “козацтва”.

“Що кримчани можуть з точки зору підтримки збройних сил зробити, все робиться. Умовляти нікого не треба. У нас є єдина думка щодо підтримки президента (Володимира Путіна. – Ред.) та цілей проведення спеціальної військової операції. Деякі добровольці просто через військкомат приходили. Представників нашого козацтва зібрали. Ми повністю екіпірували кримський батальйон, допомагали грошима і не лише”, – сказав Аксьонов.

Основну мету військових дій Аксьонов сформулював як “захист національних інтересів Росії”.

Як відомо, на початку липня кремлівський куратор в тимчасово окупованому Криму Сергій Аксьонов підписав указ “про призовні комісії з мобілізації громадян” на півострові. Представництво президента України в АРК закликало кримчан саботувати незаконну мобілізацію в російську армію.

Як відомо, проведення призову жителів окупованих територій до лав армії держави, що окупує, а також безперервна на території Криму пропаганда служби в ЗС РФ – воєнний злочин. Такі дії усіх організаторів цього процесу порушують ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська Конвенція).

Кримська правозахисна група станом на 20 липня зафіксувала 336 кримінальних справ за “ухилення від служби у збройних силах РФ”, які окупаційна влада передала до незаконних “судів” на тимчасово окупованому півострові. Серед цієї кількості справ – 37 відправили в “суди” після 24 лютого.

Кримська правозахисна група закликає кримчан не брати участі у війні проти України, залишати військові частини або здаватися в полон Збройним силам України, щоб зберегти своє життя. 

Напередодні Представництво президента України в АРК оприлюднило дані, які можуть допомогти громадянам України в окупації скласти план здавання в полон. Інструкція стосується як окремих осіб, так і цілих груп та підрозділів. Відомство неодноразово роз’яснювало, що Україна не переслідуватиме кримчан, яких Росія змушує воювати проти своєї держави. Навпаки, українські правоохоронні органи розглядають таких громадян як потерпілих.

Представництво президента в АРК просить кримчан надсилати йому оперативну інформацію про становище на півострові на електронну адресу: press.mpuinarcrimea@gmail.com. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter