Як громадяни України з окупованого Криму можуть зберегти своє життя, не виконувати злочинних наказів та здатися в полон

Дата: 20 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило дані, які можуть громадянам України в окупації допомогти скласти план здавання в полон. Інструкція стосується як окремих осіб, так і цілих груп та підрозділів. 

В Офісі президента зауважують, що з початку нового етапу збройної агресії РФ окупована територія Кримського півострова очікувано використовувалася не лише як велика військова база для нападів та перегрупування сил агресора, але і як людський резерв для скерування кримчан воювати проти України.

Так, з кінця лютого тільки представництво зафіксувало щонайменше 15 військовополонених та 45 загиблих осіб у складі військових формувань держави-агресора з окупованого Криму. Більша частина з них має громадянство України. 

“Ми отримуємо вже не поодинокі звернення від кримчан та їхніх родичів з питанням, як можна уникнути мобілізації на війну або як врятувати своє життя, якщо їх уже примусили до участі в бойових діях. Тож разом з командою напрацювали алгоритм можливих дій для тих кримчан, які не хочуть ставати частиною злочинної машини країни-агресора зі знищення українського народу”, – сказала заступниця постійного представника президента в АРК Дар’я Свиридова.

Представники президента закликають не виконувати злочинних наказів, що можуть призвести до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури. В іншому разі ваші дії будуть кваліфіковані як злочини без термінів давності та рано чи пізно вас притягнуть до передбаченої законодавством України та міжнародним правом відповідальності. Навіть якщо ви були мобілізовані на війну з Україною примусово. 

Автори інструкції радять зберігати документи та інформацію, що допоможуть встановити вашу особу.

У разі полону Збройним силам України необхідно буде встановити вашу особу. Утім, є висока ймовірність, що влада РФ, відправляючи вас на війну, не дозволить мати із собою будь-які документи, які підтверджують вашу особу й тим більше зв’язок з державою Україна.

Тож перед мобілізацією на війну проти України варто залишити в близьких, друзів чи знайомих оригінали або копії документів, що підтверджують вашу особу та громадянство України, – свідоцтво про народження, паспорт національний та/або закордонний за наявності, водійське посвідчення, ідентифікаційний код або будь-які документи чи їхні копії, які підтверджують ваш зв’язок з Україною та за якими можна ідентифікувати вашу особу. 

Якщо вас мобілізують з місць позбавлення волі, після звільнення вам видають окрему довідку, її оригінал або копію за можливості потрібно залишити в родичів, друзів чи знайомих.

Збережіть із собою контакти близьких (родичів, друзів чи знайомих), з якими можна буде вийти на зв’язок та які можуть допомогти у встановленні вашої особи!

Як можна здатися в полон владі України, коли вже потрапили на територію бойових дій

У разі дислокації на підконтрольну уряду України територію потрібно відокремитися від групи (якщо ви плануєте здатися самостійно) та звернутися або до силових структур України, або до місцевого населення, яке надалі зможе повідомити про ваші наміри. 

Здатися в полон можна таким силовим структурам:

  • Збройні сили України;
  • Національна гвардія України;
  • Національна поліція України;
  • Сили територіальної оборони;
  • Служба безпеки України;
  • Державна прикордонна служба України.

Інструкція щодо ваших дій під час здавання в полон, якщо ви самі:

  • відкинути вбік зброю або повісити на ліве плече;
  • встати прямо;
  • підняти руки або білий прапор;
  • гучно кричати “Здаюся!”;
  • чекати вказівок українських військових, представників українських силових структур.

Інструкція дій для групи або підрозділу:

  • Скласти всю наявну зброю перед собою на далекій відстані.
  • Стати прямо перед військовою технікою. Вона має бути заглушена, не в бойовому положенні.
  • Перемовником, який повідомить українських військових про бажання здатися в полон, має бути щонайменше офіцер або старший військовий у разі смерті чи відсутності офіцерів.

Коли до вас підійдуть, потрібно негайно повідомити, що ви (частина з вас, якщо здаєтеся групою) незаконно мобілізовані з території Автономної Республіки Крим чи міста Севастополя, маєте намір здатися в полон та жодних злочинів під час війни не скоювали. 

Також представництво оприлюднило номер телефону Міністерства оборони України, за яким можна повідомити про намір здатися. 

+38 098 342 79 31

Україна поважає міжнародне право, тому виконує взяті на себе зобов’язання в межах Женевської конвенції 1949 року щодо поводження з військовополоненими, наголошує Представництво президента України в АРК. А отже, вона надає гарантії для російських військових, які добровільно здаються в полон.

У президента наполягають, що за сам факт служби в окупаційній армії українські правоохоронні органи та суди не засуджуватимуть, якщо тільки під час такої служби не скоєно воєнних злочинів (вбивства та напади на цивільних, об’єкти цивільної інфраструктури тощо). Одразу після завершення бойових дій чи в межах процесів одночасного звільнення ви зможете повернутися додому живими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter