Україна не переслідуватиме кримчан, яких Росія змушує воювати проти своєї держави

Дата: 19 Березня 2022
A+ A- Підписатися
Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим закликало кримчан, яких Росія змушує воювати проти своєї держави, не вірити залякування про покарання за це в Україні. Їм також вкотре нагадали, як уникнути примусової мобілізації з боку окупантів чи якщо вже відправили воювати. 
 
Про це йдеться на офіційній сторінці орагну у фейсбуку. 
 
Фото з відкритого доступу

“За нашою інформацією, росія активно мобілізує мешканців окупованого півострова для участі у війні проти України. А також залякує громадян, які з 2014 року під примусом проходили строкову службу в зс рф – начебто українська влада покарає їх за це. Такі дії окупантів є серйозним порушенням норм міжнародного права та національного законодавства”.

Представництво наголошує: кримчани, які вимушено призвані до лав російської армії або інших незаконних формувань, є жертвами збройного конфлікту, а не злочинцями. Отже, вони не можуть та не будуть підлягати кримінальному переслідуванню владою України. 
 
“Недостовірна інформація про переслідування Україною призовників – черговий фейк, який поширюється росією і який спрямований на залякування цивільного населення півострову”, – наголошує орган. 
 
Водночас у Представництві пояснюють: якщо буде доведено, що призвана особа виконувала незаконні злочинні накази, що призвели до жертв серед цивільного населення або руйнування цивільної інфраструктури, вона понесе кримінальну відповідальність за статтею 438 Кримінальго кодексу України “Порушення законів та звичаїв війни”.
 
Раніше Представництво публікувало деталі щодо того, як громадяни України в Криму можуть уникнути примусової мобілізації або як діяти, якщо Росія вже відправила воювати проти України.
 
Інформація доступна трьома мовами: українською, кримськотатарською та російською. 
 
Нагадаємо, що окупанти використовують мобілізованих з ОРДЛО як гарматне м’ясо, щоб виявляти вогневі позиції ЗСУ. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter