У Грузії від обговорення закону про “іноагентів” усунули 14 депутатів-опозиціонерів

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

У Грузії із засідання парламентського комітету з юридичних питань, на якому в другому читанні обговорюється закон про “іноагентів”, вигнали 14 опозиційних депутатів.

Про це повідомляє “Эхо Кавказа”.

В обговоренні скандальної ініціативи більше не беруть участі опозиціонери Леван Бежашвілі, Ганна Цитлідзе, Леван Хабеішвілі, Давид Хаджішвілі, Георгій Годабрелідзе, Тіна Бокучава, Георгій Вашадзе, Теона Акубардія, Тамар Кордзая, Саломе Самадашвілі, Тако Чарквіані, Кетеван Туразашвілі, Хатія Деканоїдзе та Ніка Мачутадзе. Частина депутатів залишила засідання на знак солідарності.

Трансляція засідання комітету переривається щоразу, коли депутатів виводять із зали, а роботу журналістів у законодавчому органі знову обмежено.

Представниця партії “Лело” Саломе Самадашвілі збирається подати позов через застосування до неї фізичного насильства: її вивели із зали, коли вона ставила запитання щодо можливого скасування безвізового режиму в ЄС для громадян Грузії в разі ухвалення закону про “іноагентів”.

За словами голови комітету Анрі Оханашвілі, опозиційні депутати ставили запитання за принципами першого слухання, а не другого.

Також під час обговорення депутатка “Єврооптимістів” Хатія Деканоідзе кинула пляшку в бік члена руху “Сила народу” Гурама Мачарашвілі.

Раніше ZMINA писала, що низка грузинських дипломатів виступила із завою щодо зміни зовнішньополітичного курсу країни та віддалення від ЄС. 

Заяву підписали 57 дипломатів, серед яких колишній очільник МЗС Давид Бакрадзе, дипломатичний представник Грузії Георгій Бокерія, колишній посол Костянтин Габашвілі, колишні посли Григол Вашадзе та Іване Мачаваріані, колишній міністр Торніке Гордадзе та інші. 

Нагадаємо, що 17 квітня парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”. Документ підтримали 83 депутати, проти – ніхто не голосував.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про “прозорість зовнішнього впливу” спрямований першочергово на захист країни від “українізації”. Журналісти припускають, що під “загрозою українізації” Кобахідзе має на увазі нібито прагнення недержавних організацій (НДО) позбавити Грузію суверенітету та стабільного розвитку.

Документ “Про прозорість іноземного впливу” є майже аналогічним до російського закону, що діє з 2012 року й призвів до фактичної ліквідації громадських організацій, які працюють над моніторингом політичних і соціальних процесів, зокрема моніторингом виборів.

Тим часом депутати Європейського парламенту підготували проєкт резолюції, у якій закликають ЄС не починати перемовини з Грузією про членство, якщо в країні набере чинності закон “Про прозорість іноземного впливу”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter