Грузинські дипломати виступили проти антизахідного розвороту країни

Дата: 29 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Низка грузинських дипломатів виступила із завою щодо зміни зовнішньополітичного курсу країни та віддалення від ЄС. 

Їхню заяву переказує видання Sova. 

Протести в Грузії у 2023 році. Фото: AFP

Заяву підписали 57 дипломатів, серед яких колишній очільник МЗС Давид Бакрадзе, дипломатичний представник Грузії Георгій Бокерія, колишній посол Костянтин Габашвілі, колишні посли Григол Вашадзе та Іване Мачаваріані, колишній міністр Торніке Гордадзе та інші. 

“Наша країна багато разів опинялася на роздоріжжі важливих рішень, але ніколи ще не було так ясно і морально обґрунтовано, де сьогодні правильний шлях. Каскад рішень, ухвалених “Грузинською мрією” і Керівна партія в Грузії. , цілком очевидно повернув зовнішньополітичний курс країни на 180 градусів. Сьогодні уряд Грузії наполягає на тому, що він не готовий до вступу до Європейського Союзу, ухвалюючи закони, які прямо суперечать обраному Грузією курсу, волі переважної більшості населення та міжнародним зобов’язанням. Це відокремлює нас від ЄС”, – наголосили підписанти. 

Дипломати нагадали, що зміна зовнішньополітичного курсу країни відбувається в той час, коли “ЄС відкрив двері для вступу та надав статус кандидата і до початку переговорів… залишилося зробити лише дев’ять кроків”. 

“Єдиний спосіб зупинити ці зміни – усім патріотично налаштованим людям підняти голос, зафіксувати протест та відреагувати на несправедливі закони чи рішення. Ми хотіли б нагадати нашим колегам на державній чи дипломатичній службі, що в історії країни бувають моменти, коли мовчання прирівнюється до співучасті, а захист Конституції та європейського шляху є відповідальністю та навіть зобов’язанням”, – йдеться в заяві дипломатів. 

Нагадаємо, що у квітні парламент Грузії в першому читанні ухвалив скандальний закон “Про прозорість іноземного впливу”, або так званий закон про “іноагентів” як у РФ. 

До голосування грузинська президентка Саломе Зурабішвілі скерувала термінове звернення до голови Європейської ради Шарля Мішеля та президента Франції Емманюеля Макрона у зв’язку з намірами влади. 

Грузинські посадовці заявляють, що закон потрібен, щоб “запобігти українізації”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter