“Ти вдома”: в Україні запустили кампанію проти стереотипів щодо ВПО на ринку праці

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Українська платформа розвитку карʼєри Happy Monday запустила кампанію “Ти вдома”, щоб підтримати внутрішньо переміщених українців, які впродовж майже двох років повномасштабної війни стикаються з труднощами та упередженнями під час працевлаштування. 

Про це йдеться на сторінці платформи. 

“Наша мета – підсвічувати цінності внутрішніх переселенців для нових громад та місцевих роботодавців. А також підтримати самих людей та показати, що знайти роботу в новому місці з хорошими умовами – можливо”, – йдеться в повідомленні.

У межах кампанії українців закликають ознайомитися з історіями пʼятьох внутрішньо переміщених українців, які успішно працевлаштувалися в нових громадах, а також поділитися власною історією пошуку роботи як ВПО та викликами, виявами дискримінації, з якими зіткнулися. 

Крім того, працедавцям пропонують відкрити вакансії, дружні до ВПО, поділитися відкритими професійними можливостями (стажування, курси, освітні програми, конкурси, стипендійні програми і т.д.) або створити їх для ВПО. А також – поділитися досвідом працевлаштування ВПО у форматі статей, дописів у власних соцмережах.

“Наявність доходу і роботи є одним з надважливих факторів для успішної інтеграції ВПО на новому місці проживання. Адже це те, що дозволяє вимушено переміщеним українцям забезпечувати базові потреби, як-от хороше житло, харчування, що надалі впливає на якість соціальної інтеграції. При цьому, за оцінками МОМ, кожна п’ята внутрішньо переміщена особа (загалом це близько 900 тисяч українців) хотіла б залишитись у новій громаді, якісно в ній інтегруватись і зробити її своїм новим домом. І ми можемо з цим допомогти”, – наголосили в Happy Monday. 

Раніше ZMINA писала, що наразі в Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, крім того, близько 2 мільйонів переселенців проживають без  реєстрації.

За даними очільниці Мінреінтеграції Ірини Верещук, під час первинної адаптації для цих людей основними викликами є влаштування на місці, оформлення документів, грошова допомога, предмети першої необхідності, медична допомога, влаштування дітей до садочків та шкіл. Потім постають питання житла та працевлаштування.

Нагадаємо, що за 2022 рік уряд у межах програми стимулювання підприємців працевлаштування внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планували витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter