В Україні офіційно зареєстровані майже 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб – Верещук

Дата: 24 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Наразі в Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, крім того, близько 2 мільйонів переселенців проживають без  реєстрації.

Про це повідомляє “Укрінформ” з посиланням на віцепрем’єр-міністерку – міністерку з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірину Верещук.

Архівне фото

Ми маємо приблизно 4,8 мільйона зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Незареєстрованих – приблизно ще 2 мільйони“, – зазначила посадовиця.

За її словами більш як мільйону українців через війну довелося залишити домівки вдруге: “Тобто, з 2014 року вони виїхали з території ОРДЛО та Криму, а після 24 лютого 2022-го – знову були змушені покинути свої домівки й переміститися в інші регіон“.

За даними очільниці Мінреінтеграції, під час первинної адаптації для цих людей основними викликами є влаштування на місці, оформлення документів, грошова допомога, предмети першої необхідності, медична допомога, влаштування дітей у садочки та школи. Потім постають питання житла та працевлаштування.

З часом, коли внутрішні переселенці обживаються на новому місці одним з важливих питань постає проблема невизначеності майбутнього і необхідність планувати подальше життя.

Приблизно 200 тисяч ВПО, за словами посадовиці, мешкають безоплатно в місцях компактного проживання, але більшість винаймають житло.

Нагадаємо, в Україні планують розробити регіональні програми щодо працевлаштування ВПО.

Такі програми в перспективі також сприятимуть поверненню українців, які отримали тимчасовий прихисток за кордоном. Наразі міністерства розглядають можливість залучення міжнародних донорів до співфінансування.

Раніше ZMINA повідомляла, на початку квітня поточного року Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а також відповідний операційний план. Так, документ фокусуватиметься на п’яти стратегічних цілях:

1. Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.

2. Безпечна евакуація громадян з небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

3. Адаптація ВПО на новому місці проживання.

4. Інтеграція та розвиток ВПО в територіальних громадах, що їх приймають.

5. Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

Стратегію розробило Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До її напрацювання також долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter