В Україні планують запустити регіональні програми з працевлаштування переселенців

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На спільній нараді представників Мінреінтеграції, Мінекономіки, Міносвіти, Державної служби зайнятості та інших відомств обласним військовим адміністраціям запропонували розробити регіональні програми щодо працевлаштування ВПО.

Про це заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Фото: Getty Images

За її словами, такі програми в перспективі також сприятимуть поверненню українців, які отримали тимчасовий прихисток за кордоном. Наразі міністерства розглядають можливість залучення міжнародних донорів до співфінансування.

“Також актуальним залишається питання перенавчання внутрішніх переселенців, оскільки це дасть їм можливість працевлаштуватися за новою професією. Перспективною є програма ваучерів на навчання, які можуть отримати ВПО працездатного віку. З початку року центри зайнятості вже видали понад 4 тисячі таких ваучерів”, – зазначили в Мінреінтеграції.

Працевлаштування та перенавчання, на думку Верещук, сприятимуть інтеграції внутрішніх переселенців у громадах, що приймають.

Раніше ZMINA писала, що не менш ніж третина працездатних українців втратили роботу з початком широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Найбільших втрат зазнали мешканці східних областей, понад половину з яких залишили свій дім.

Так, серед тих, хто мав роботу до повномасштабної війни, 36% її втратили, 36% працюють у звичному режимі, 17% мають часткову зайнятість та 8% працюють на новій роботі.

Найскладніша ситуація з роботою була в перші місяці війни, натомість надалі люди почали повертатися до своїх робочих місць або шукали нові способи заробітку.

Торік уряд у межах програми стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планують витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що 7 квітня, у пʼятницю, Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а також відповідний операційний план. Так, документ фокусуватиметься на п’яти стратегічних цілях:

1. Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.

2. Безпечна евакуація громадян з небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

3. Адаптація ВПО на новому місці проживання.

4. Інтеграція та розвиток ВПО в територіальних громадах, що їх приймають.

5. Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

Стратегію розробило Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До її напрацювання також долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter