Уряд схвалив Стратегію держполітики щодо ВПО до 2025 року: що вона передбачає?

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

7 квітня, у пʼятницю, Кабінет Міністрів України схвалив Стратегію державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року, а також відповідний операційний план.

Про це повідомило Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Фото: Depositphotos

Стратегію розробило Мінреінтеграції за підтримки Ради Європи. До її напрацювання також долучилися експерти міжнародних і громадських організацій, які опікуються захистом прав внутрішньо переміщених осіб.

“Прийняття нової Стратегії – це реагування держави на виклики масового переміщення населення, спричинені повномасштабною агресією РФ. Нею передбачена державна підтримка ВПО на всіх етапах – від евакуації, у процесі соціальної адаптації на новому місці й до моменту повернення до місця постійного проживання”, – наголосили у міністерстві. 

Так, документ фокусуватиметься на 5 стратегічних цілях:

1. Реагування держави на виклики внутрішнього переміщення.

2. Безпечна евакуація громадян із небезпечних районів і задоволення їхніх гуманітарних потреб.

3. Адаптація ВПО на новому місці проживання.

4. Інтеграція та розвиток ВПО у територіальних громадах, що їх приймають.

5. Підтримка безпечного повернення до покинутого місця проживання та реінтеграції.

“Державна політика щодо внутрішнього переміщення має формуватися комплексно. Зараз основну увагу маємо зосередити на адаптації та подальшій інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючих громадах. Це і доступ до освітніх послуг, і працевлаштування, і підтримка самозайнятості. Важливою складовою є надання фахової психологічної допомоги”, – підсумувала віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

Раніше ZMINA писала, що щоб досягти цілей щодо посилення спроможностей держави у реагуванні на виклики внутрішнього переміщення, влада планує переглянути законодавство у цій сфері.

Зокрема, законодавці мають оновити профільний Закон “Про забезпечення прав та свобод ВПО” та  удосконалити Єдину інформаційну базу даних про ВПО задля синхронізації з іншими базами даних, а також  запровадити систему моніторингу потреб переселенців. 

“У нас немає адекватної статистики щодо ВПО, бо багато не реєструвалися як ВПО, вони не думали, що вони мають отримувати цей статус, не хотіли вірити, що їхнє переміщення тривале. Відтак не всі переселенці зареєструвалися і не всі громадяни, які повернулися до постійного місця проживання, повідомили про це державу. Робота з базою – запорука ефективної державної політики щодо внутрішнього переміщення”, – зазначила адвокаційна директорка Центру прав людини ZMINA Альона Луньова

Нагадаємо, що на період воєнного стану та на три місяці після його скасування чи припинення, Кабінет Міністрів зупинив норму про оформлення пенсіонерам-ВПО платіжних карток, що водночас є пенсійними посвідченнями.

Також уряд доручив Пенсійному фонду України забезпечити оформлення пенсійних посвідчень внутрішньо переміщеним особам, яким призначено пенсію (за їхнім зверненням).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter