Торік роботодавцям за працевлаштування ВПО компенсували 200 мільйонів гривень

Дата: 12 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого року уряд у рамках програми стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планують витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Про це розповіли в уряді. 

Ілюстраційне зображення. Фото: dnipro.tv

Торік понад 10 тисяч підприємців працевлаштували майже 16,5 тисячі внутрішніх переселенців. 

Урядовці називають програму затребуваною серед роботодавців, а тому внесли зміни, аби її можна було фінансувати, зокрема шляхом коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших не заборонених законом джерел. 

Прогнозовані 308 мільйонів гривень цього року мають піти на виплати підприємцям, якщо ті візьмуть на роботу щонайменше 23 тисячі внутрішніх переселенців. Отримуватимуть вони 6700 гривень впродовж двох місяців. 

Компенсації за працевлаштування ВПО роботодавцям в Україні платять ще з 2015 року, відколи уряд затвердив відповідний порядок.

Кошти виплачували за умови, якщо працевлаштований залишався у роботодавця на термін не менше ніж рік, а також був зареєстрований у центрі зайнятості. Компенсація не перевищувала середнього рівня зарплати у відповідному регіоні за минулий місяць, а якщо людину звільняли раніше ніж через 12 місяців, то всі отримані кошти роботодавець мав повернути.

Компенсацію у понад шість тисяч гривень уряд почав виплачувати роботодавцям торік. Для її оформлення можна звернутись особисто в центр зайнятості, надіслати туди електронного листа або зробити все у “Дії”. 

Рішення про виплати мають ухвалити протягом п’яти календарних днів після отримання заяви. 

Нагадаємо, що майже 800 тисяч внутрішніх переселенців планують залишитися у приймаючих громадах.  Більшість з них відчувають позитивне ставлення до себе там, як свідчать опитування. 

Через повномасштабне російське вторгнення роботу втратили майже 5 мільйонів українців, а найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях Сходу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter