Майже 800 тисяч внутрішніх переселенців планують залишитися у приймаючих громадах

Дата: 05 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні понад 785 тисяч внутрішньо переміщених осіб планують назавжди залишитися у громадах, що їх прийняли.

Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Фото: Інформатор

“Станом на кінець 2022 року в Україні налічувалося 5,9 мільйона внутрішньо переміщених осіб. Водночас протягом останнього місяця свої домівки полишили близько 680 тисяч громадян, 40% з яких виїхали зі східних областей країни, а 25% – з південних. Такі дані оприлюднила Міжнародна організація з міграції”, – зазначили в Мінреінтеграції.

Разом з тим тільки 7% учасників останнього загального опитування населення (General Population Survey) розглядають можливість переїзду з місць постійного проживання. Тоді як понад 785 тисяч ВПО заявляють про плани залишитися у громадах, що їх прийняли, й облаштуватися на новому місці.

“Держава не припиняє надавати підтримку внутрішнім переселенцям. Так, з початку повномасштабного вторгнення виплачено понад 47 млрд гривень допомоги на проживання. У пріоритеті Мінреінтеграції на 2023 рік добитися збільшення удвічі загальної суми міжнародної допомоги для ВПО”, – підсумували в міністерстві.

Раніше ZMINA писала, що зараз 77,5% людей, які покинули власне житло через повномасштабну війну, відчувають позитивне ставлення до себе в громадах, що приймають. Водночас лише 3% – негативне, а інші переселенці кажуть про нейтральне ставлення до себе.

Нагадаємо, що на гарячу лінію Мінреінтеграції зверталися внутрішні переселенці, які були занепокоєні, що після Нового року їм припинять виплачувати допомогу. У міністерстві цю інформацію спростували. З 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам продовжиться.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter