Майже 80% внутрішніх переселенців відчувають до себе позитивне ставлення – опитування

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Сьогодні 77,5% людей, які покинули власне житло через повномасштабну війну, відчувають позитивне ставлення до себе в громадах, що приймають. Водночас лише 3% – негативне, а інші переселенці кажуть про нейтральне ставлення до себе.

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного в жовтні-листопаді 2022 року. 

Фото: Твоє місто

Крім того, 72% постійних мешканців і мешканок громад, куди переселялися українці, позитивно ставляться до внутрішньо переміщених осіб. Тільки 6% ставляться до переселенців негативно, а інші – нейтрально. 

Примітно, що 81,8% опитаних допомагали переселенцям у своїй громаді. 

Більшість постійних мешканців громад, а саме 72%, кажуть, що співчувають переселенцям через те, що ті опинились у важкій ситуації. 69,2% ВПО відчувають до себе співчуття. 

“Це неймовірний показник здатності громад допомагати людям. А взаємне позитивне ставлення одне до одного постійних жителів громад і ВПО демонструє, що в цих скрутних умовах гартується нове єдине українське суспільство, здатне співчувати, допомагати і спільно долати найбільші виклики”, – каже заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Павло Козирєв.

Дослідження проводилося на всій території України, крім територій, які були вже тимчасово окупованими станом на 23 лютого 2022 року. 

Для аналізу використовувалися дві вибірки: загальноукраїнська (2 тисячі респондентів) та внутрішньо переміщені особи (701 інтерв’ю). 

Похибка не перевищує 2,4% для всеукраїнської вибірки й 4,1% для вибірки ВПО.

Нагадаємо, що внутрішньо переміщені українці переживають дещо складніші обставини з роботою, доходами та житлом у порівнянні з громадянами, які залишилися на місцях постійного проживання. Однак прагнення повернутися до звичних умов життя стимулює їх швидше адаптуватися до нових умов. Водночас майже половина ВПО потребує роботи, а третина шукає безпечне житло. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter