Майже половина ВПО потребує роботи, а третина шукає безпечне житло – опитування

Дата: 02 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Внутрішньо переміщені українці переживають дещо складніші обставини з роботою, доходами та житлом у порівнянні з громадянами, які залишилися на місцях постійного проживання. Однак прагнення повернутися до звичних умов життя стимулює їх швидше адаптуватися до нових умов.

Про це свідчать результати масштабного дослідження компанії Gradus Research.

Фото: Associated Press

Зазначається, що переважна більшість ВПО мігрує зі східних регіонів України до західних. Так, зі сходу мігрували 61% осіб, з півдня – 21%. Тим часом мешканці заходу та центру частіше залишаються в рідних містах, а кияни та мешканці півночі частіше повертаються додому після тимчасової міграції.

Львівська область залишається найпопулярнішим напрямком внутрішньої міграції, як, загалом, і інші області Заходу України.

“65% потребує грошей – це тотожно з тими, хто залишився на постійному місці проживання. Проте цілих 40% потребують роботи, а 29% – безпечного житла. Це значущо більше, ніж серед тих, хто не переїжджав (27% та 19% відповідно)”, – йдеться в дослідженні. 

Крім того, серед ВПО 55% людей має роботу, а серед тих, хто не змінив місце проживання, працевлаштовані становлять 66%. 

“Ті збитки та потреби, що актуалізувалися у внутрішньо переміщених осіб через війну, роблять їх надзвичайно вмотивованими. Адже вони бажають відновити той рівень життя, який мали раніше. Саме тому в роботодавців є можливість знайти працівника не лише з гарною кваліфікацією, а й зі стимулом працювати якісно”, – зазначає засновниця та директорка Gradus Research Євгенія Близнюк.

Тим часом 82% людей повідомляють про зменшення свого доходу через війну. Цей показник став найвищим серед усіх категорій.

ВПО наразі набагато частіше почуваються в небезпеці, ніж у безпеці. Водночас 85% внутрішньо переміщених осіб зазначають доброзичливе ставлення місцевого населення до них.

Понад половину (52%) ВПО говорять про отримання гуманітарної допомоги від держави. Серед них цей показник більший, ніж серед тих, хто не переїхав (24%).

Основна маса внутрішньо переміщених отримує допомогу у вигляді харчових продуктів (77%), грошей (50%) та засобів гігієни (27%). 

Опитування було проведене дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку. Онлайн-панель Gradus відбиває структуру населення міст розміром більш ніж 50 тисяч жителів віком 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіону. Період проведення поля: 23–26 вересня 2022 року, розмір вибірки: 2000 респондентів.

Нагадаємо, що 86% опитаних українців, попри російські руйнівні удари по інфраструктурі, вважають за потрібне продовжувати збройну боротьбу щодо окупантів, навіть якщо обстріли продовжаться. Водночас лише 10% українців відповіли, що потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter