Переважна більшість українців підтримує продовження збройної боротьби проти РФ навіть попри обстріли – опитування

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

86% опитаних українців, попри російські руйнівні удари по інфраструктурі, вважають за потрібне продовжувати збройну боротьбу щодо окупантів, навіть якщо обстріли продовжаться. Водночас лише 10% українців відповіли, що потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки Росії.

Такими є результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 21–23 жовтня.

Фото: Валентина Поліщук

Згідно з опитуванням, попри російські обстріли, спрямовані на вбивство мирних жителів та руйнування цивільної інфраструктури, 86% респондентів відповіли, що потрібно все одно продовжувати збройну боротьбу, навіть якщо обстріли продовжаться. Зокрема, серед них 71% повністю згоден з такою думкою, а решта 15% радше погоджуються.

Натомість лише 10% респондентів відповіли, що потрібно перейти до перемовин для якнайшвидшого припинення обстрілів, навіть якщо доведеться піти на поступки Росії. Інші 6% радше погоджуються з тим, що треба перейти до перемовин, а 4% – що треба повністю перейти до перемовин. Ще 4% не змогли відповісти.

Примітно, що потребу продовження боротьби підтримують 88% опитаних на Заході України, 89% – у центрі, 86% – на півдні й 69% – на сході.

Водночас серед респондентів, які обрали російську мову для проведення інтерв’ю, також переважна більшість, а саме 66%, вважають, що потрібно продовжувати збройний опір, навіть якщо обстріли продовжаться, і лише 29% зазначають, що потрібно розпочинати перемовини, навіть якщо доведеться йти на поступки.

Серед тих, хто відповідав українською, 89% опитаних виступають за продовження боротьби.

Опитування проводилося впродовж 21–23 жовтня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Опитали 1000 респондентів від 18 років, що живуть у всіх регіонах України, окрім тимчасово окупованих Криму, Луганщини та Донеччини.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%; 3,0% для показників, близьких до 25%; 2,1% для показників, близьких до 10%; 1,5% для показників, близьких до 5%.

Нагадаємо, що понад 70% українців думають, що жителі окупованих територій України є жертвами обставин та хочуть повернення контролю України. Водночас 12% опитаних критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих після 24 лютого територіях, і вважають їх колаборантами або байдужими до України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter