12% українців критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих територіях, – опитування

Дата: 19 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Понад 70% українців думають, що жителі окупованих територій України є жертвами обставин та хочуть повернення контролю України. Водночас 12% опитаних критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих після 24 лютого територіях, і вважають їх колаборантами або байдужими до України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології із 7 до 13 вересня включно. 

Баба Валя з Ягідного розповідає, як вона місяць жила в окупації. Фото: “Бабель”

Як зазначають соціологи, лише 12% респондентів критично ставляться до тих, хто продовжує жити на окупованих після 24 лютого територіях, і вважають їх колаборантами або байдужими до України. Переважна більшість (72%) вважає їх жертвами обставин та зазначає, що вони хочуть повернення контролю України над окупованими територіями.

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

Також лише 15% українців вірять, що Захід втомлюється від України та хоче, щоб Україна вела перемовини з Росією. Водночас 73% українців вважають, що Захід продовжує надавати підтримку Україні й очікує завершення війни на прийнятних для України умовах. 

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

Крім того, 31% респондентів навіть ціною можливих конфліктів і загрози єдності готовий підтримати ініціативи з притягнення до відповідальності тих, хто причетний до можливих прорахунків у підготовці до війни. Утім, більшість (58%) усе-таки вважає, що ці питання потрібно перенести на період після війни, щоб не провокувати конфліктів усередині країни.

Фото: Київський міжнародний інститут соціології

Нагадаємо, що опитування Німецького центру досліджень інтеграції та міграції (DPA) показує, що бажання німців допомагати українським біженцям дещо знизилося. Так, на початку березня кожен четвертий німець (27 %) був готовий тимчасово прийняти біженців з України вдома, зараз ця частка впала до 17 %.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter