Майже 40% українців втратили роботу: найбільше безробіття вдарило по жінках та мешканцях сходу

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Серед опитаних українців, які мали роботу до початку повномасштабного вторгнення Росії, наразі працюють 61%, однак 37% втратили роботу і не працюють досі.

Такі результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного в межах проєкту “Оцінка шкоди, яка завдана воєнними злочинами РФ в Україні” і Соціологи опитали з 15 до 19 вересня 2 тисячі українців віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України, а вибірка дослідження репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Експертну підтримку та консультації під час дослідження надавали представники Коаліції "Україна. П’ята ранку"..

Фото: АР

Найбільше безробіття зачепило мешканців сходу, жінок, найбідніших, а також внутрішньо переміщених осіб. Дослідники кажуть, що за місяць показники працевлаштованості загалом суттєво не змінились, однак у порівнянні з попередніми опитуваннями помітні позитивні тенденції щодо повернення до роботи в центральних і західних областях.

Так, наприклад, у липні не працювали загалом 39% опитаних, зокрема 37% у центрі та 32% на заході. У вересні зазначені показники для цих двох регіонів становили 31% та 30% відповідно. 

Основним джерелом доходів у більшості опитаних є заробітна плата (56%) і пенсія (31%). Доходи від приватного бізнесу мали лише 8%, ще стільки ж отримували соціальну допомогу.

З початку війни лише у 2% опитаних рівень доходів збільшився, а в 33% – не змінився. Натомість дві третини опитаних розповіли про погіршення ситуації з доходами: у 18% – незначно зменшився дохід, у 32% – значно зменшився, а 14% – втратили практично всі доходи. Найбільших фінансових втрат зазнали мешканці півдня і сходу та особи середнього віку.

Половина зазначила, що в разі повної втрати доходів їхніх заощаджень вистачить ще на місяць, 19% – до двох місяців, 12% – до трьох місяців, ще стільки ж – до пів року і більше.

Серед тих, у кого джерелом доходів до війни був бізнес, лише 12% зазначили, що він і надалі працює повноцінно. Майже половина вказала, що їхнє підприємство працює, але з меншими доходами.

З іншого боку, 12% планують закривати свій бізнес, у 28% він уже не працює. 30% отримувачів доходу від бізнесу мали найманих працівників. З них майже 40% роботодавців довелося звільняти найманих працівників, більш ніж 20% – зменшувати заробітну плату.

За оцінками Міжнародної організації праці, в Україні від початку повномасштабного вторгнення втратили близько 4,8 мільйона робочих місць, а якщо бойові дії не припинити, то ця цифра зросте до 7 мільйонів. Також серед біженців, які виїхали до сусідніх країн, понад 2 мільйони працездатного віку, й майже половина з них раніше працювали, втратили роботу або звільнилися.

Офіційно статус безробітного отримали щонайменше 319,8 тисячі українців.

Нагадаємо, що більш ніж 90% опитаних українців вважають, що компенсувати економічні та інфраструктурні втрати України за час війни має Росія. Водночас вірять у можливість отримати виплати від РФ лише 31%

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter