Майже всі опитані українці чекають компенсацій за війну від Росії, але в успіх у цьому процесі вірить лише третина

Дата: 05 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Більш ніж 90% опитаних українців вважають, що компенсувати економічні та інфраструктурні втрати України за час війни має Росія.

Такі результати опитування соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного в межах проєкту “Оцінка шкоди, яка завдана воєнними злочинами РФ в Україні”і Соціологи опитали з 15 до 19 вересня 2 тисячі українців віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України, а вибірка дослідження репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Експертну підтримку та консультації під час дослідження надавали представники Коаліції "Україна. П’ята ранку"..

Наслідки російських обстрілів на Дніпропетровщині у вересні. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка

Географічний розподіл відповідей на запитання “Як ви вважаєте, хто має компенсувати економічні та інфраструктурні втрати України за час війни?” має такий вигляд: 

  • вважають, що Росія має компенсувати збитки 91% опитаних: серед них 92% мешканців заходу, 93% мешканців деокупованої півночі, 91% мешканців центру, 91% жителів прифронтових територій півдня, 89% людей із зони бойових дій та 95% киян; 
  • дотримуються думки, що компенсувати збитки мають країни Європи загалом 15% опитаних: 18% мешканців заходу, 17% мешканців деокупованої півночі, 10% мешканців центру, 14% жителів прифронтових територій півдня, 15% людей із зони бойових дій та 14% киян; 
  • компенсацій від міжнародних організацій чекають 14% українців: 15% мешканців заходу, 16% мешканців деокупованої півночі, 10% мешканців центру, 15% жителів прифронтових територій півдня, 12% людей із зони бойових дій та 16% киян;
  • від США компенсацій чекають 10%: 11% мешканців заходу, 11% мешканців деокупованої півночі, 9% мешканців центру, 8% жителів прифронтових територій півдня, 9% людей із зони бойових дій та 10% киян; 
  • від України компенсацій чекають 9% опитаних: 11% мешканців заходу, 11% мешканців деокупованої півночі, 7% мешканців центру, 8% жителів прифронтових територій півдня, 9% людей із зони бойових дій та 14% киян.

Водночас вірять у можливість отримати компенсації від Росії 31% опитаних, від країн Європи 78%, від міжнародних організацій 74%, від США 71% та від України 71% 

Майже 40% вважають, що для відновлення інфраструктури та економіки України вистачить п’яти років, ще чверть вважає, що на це потрібно до десяти років, 23% – понад десять років, а 4% вірять, що відбудова займе менш ніж рік.

Більшість опитаних готові долучитися до відбудови: 42% висловили готовність робити це особисто, 49% готові, але не мають можливості. За словами дослідників, більше до відбудови готові долучитися мешканці Києва, респонденти віком від 18 до 50 років, чоловіки та більш забезпечені. 

Найефективнішим механізмом покарання за воєнні злочини Росії опитані вважають спеціальні суди за участю національних та іноземних суддів (63%) та міжнародні інституції (23%). Суди України як такий механізм бачать лише 5%. Третина опитаних готова особисто брати участь у судових позовах, щоб вимагати компенсації за втрачене майно та здоров’я як в українських, так і в міжнародних судах. 

Нагадаємо, що понад половину опитаних соціологами українців зазначили про погіршення стану власного фізичного здоров’я під час повномасштабного вторгнення Росії, а понад 60% відчули погіршення психічного здоров’я. 

Фотографія обкладинки: Hungarian Interchurch Aid / ACT

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter