Щонайменше третина українців втратила роботу з початку повномасштабної війни

Дата: 21 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Не менш ніж третина працездатних українців втратили роботу з початком широкомасштабного вторгнення РФ в Україну. Найбільших втрат зазнали мешканці східних областей, понад половину з яких залишили свій дім.

Про це йдеться в дослідженні “Як війна змінила мене та країну. Підсумки року”, результати якого оприлюднила соціологічна група “Рейтинг”.

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

Так, серед тих, хто мав роботу до повномасштабної війни, 36% її втратили, 36% працюють у звичному режимі, 17% мають часткову зайнятість та 8% працюють на новій роботі.

Найскладніша ситуація з роботою була в перші місяці війни, натомість надалі люди почали повертатися до своїх робочих місць або шукали нові способи заробітку.

Фото: Рейтинг

“Важливо, що навіть половина з тих, хто зміг продовжити працювати під час війни, зазнали зменшення доходу. Разом з тим після різкого падіння охочих зайнятися власною справою на початку війни їх кількість поступово відновлюється”, – зазначають у звіті.

Фото: Рейтинг

Основною стратегією дій у разі скорочення доходу є пошук додаткового джерела, оскільки багато хто почав шукати другу роботу або почав більше працювати. Однак про можливість контролю власного доходу заявили 60%. 

“Не всім було легко знайти нове джерело доходу чи змінити свою професію. Особливо складною така адаптація виявилася для більш старших людей, які не будують планів на життя”, – кажуть соціологи.

Також у дослідженні зазначається, що більшість громадян зазнала прямих чи непрямих наслідків повномасштабного вторгнення. Найбільших втрат зазнали мешканці східних регіонів, більш ніж половина з яких покинули свій дім. Зовсім не зазнали втрат лише 14%. 

Для проведення комплексного дослідження соціологи працювали в три етапи:

  • Кількісне опитування методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибіркова сукупність: 1000 респондентів. Вибірка випадкова, репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш ніж 3,1%. Терміни проведення: 6–7 лютого 2023 року.
  • Онлайн-опитування методом CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів, на платформі Rating Online. Вибіркова сукупність: 600 респондентів. Помилка репрезентативності: не більш ніж 4%. Терміни проведення: 10–13 лютого 2023 року.
  • Фокус-групове дослідження з проведенням трьох онлайн фокус-групових дискусій із респондентами з 23 міст і містечок України.

Нагадаємо, що минулого року уряд у межах програми стимулювання підприємців брати на роботу внутрішніх переселенців виплатив 200 мільйонів гривень компенсацій. Цього року суму компенсації збільшили й на виплати планують витратити вже 308 мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter