Transparency International: Корупція у світі процвітає, але демократичні та авторитарні лідери не діють

Дата: 31 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Глобальна тенденція послаблення систем правосуддя сприяє процвітанню корупції в різних країнах світу, але як авторитарні, так і демократичні лідери продовжують підривати принципи справедливості, що лише погіршує ситуацію. 

З такими висновками виступили в організації Transparency International, публікуючи новий звіт щодо сприйняття корупції. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Getty Images

Україна, за словами авторів дослідження, торік покращила свої позиції щодо несприйняття корупції, продовживши 11-річне зростання. 

Серед позитивних моментів дослідники наголосили на поновленні електронного декларування, реформі судової системи, що триває, однак нагадали про “наявність значної кількості справ про корупцію на високому рівні”, що є “серйозною проблемою”. 

Скриншот із сайту Transparency International

Щодо глобальних висновків, то дослідники дійшли серед іншого таких: 

  • корупція процвітає в усьому світі, адже зі 180 досліджених країн понад дві третини мають оцінку нижче за 50 зі 100;
  • щонайменше 23 країни, серед яких Росія, впали до найнижчих показників; 
  •  хабарництво та зловживання владою проникають у багато судів та інших установ правосуддя в усьому світі. 

Автори дослідження нагадали, що там, де корупція є нормою, уразливі верстви населення мають обмежений доступ до правосуддя, тоді як багаті та впливові захоплюють цілі системи правосуддя, завдаючи шкоди загальному благу. Саме такої думки дотримувались українці, яких питали у 2021 році, чи має більше шансів виграти в українському суді той, у кого більше грошей чи влади. З початком повномасштабного російського вторгнення ситуація не покращилась: лише 12% українців довіряють судам.

Дослідники Transparency International звернули також увагу на країни, що в рейтингу видаються такими, що не сприймають корупції, але фактично мають “власну проблему безкарності”, а пов’язана вона з транснаціональними зловживаннями. 

“У багатьох справах про транскордонну корупцію залучали компанії з кращих (за версією рейтингу. – Ред.) країн, що вдавалися до хабарництва під час ведення бізнесу за кордоном. Інші залучають професіоналів, які продають таємницю або іншим чином допомагають іноземним корумпованим посадовцям… країни, які отримали найкращі результати, часто не встигають переслідувати винних у транснаціональній корупції та її сприянні”, – констатують автори звіту. 

Transparency International не перша організація, яка за підсумками минулого року каже про бездіяльність світових лідерів. Так, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch за підсумками 2023-го констатувала – світові лідери самоусунулися від захисту прав людини. 

Нагадаємо, що українці називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, але протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Викривачів розкрадань юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та підкладають вибухівку під двері квартир.  

У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter