Українці назвали корупцію найбільшим побоюванням у процесі відновлення країни після війни – опитування

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Найбільшими побоюваннями в процесі відновлення України після війни з Росією українці назвали повернення корупційних схем відмивання грошей на великих проєктах (73% опитаних), відсутність контролю за процесами та розкрадання коштів (68%); загрозу повернення воєнних дій вони поставили на третє місце (45%).

Про це свідчать результати соціологічного опитування “Як відбудовувати Україну”.

“Якщо ми говоримо про той час, коли українці переносять себе в стан після перемоги, корупції українці бояться більше, ніж війни. Для мене це моторошне відкриття”, – сказала під час презентації заступниця виконавчого директора Transparency International Ukraine з операційної діяльності Анастасія Мазурок.

Запобіжниками корупції респонденти – населення і бізнес – назвали збільшення кількості механізмів прозорості та посилення відповідальність за корупцію.

Зміну влади як захід запобігання корупційним загрозам назвали 11% населення і 4% бізнесу.

До першої п’ятірки проблем України, за результатами дослідження, ввійшли війна, руйнування, корупція, відсутність професіоналів у владі та безробіття.

Опитування провела дослідницька агенція Info Sapiens на замовлення Transparency International Ukraine за підтримки Проєкту USAID #ВзаємоДія. В описі до нього йдеться, що опитування є репрезентативним і охоплює дві аудиторії: доросле населення України, включно з ВПО (1012 респондентів), і представники українського бізнесу (ФОП, мікро-, малий, середній та великий бізнес; 405 інтерв’ю).

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії понад половину українців називали корупцію однією з найголовніших проблем країни. Водночас протидія корупції, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, були одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

У ЄС вважають, що корупція руйнівно впливає на права людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter