Суспільне презентувало документальний проєкт “Видимі”, який просуватиме ідеї рівності і єдності

Дата: 21 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Телеканал “Суспільне” презентував документальний проєкт “Видимі”, який складається з 10 історій українок і українців, що змінюють країну. Перші дві серії вже доступні, а до вересня на каналі з’являться всі інші.

Про це повідомляє “Суспільне Культура”. 

Скриншот із проєкту. Леся Лаврєнова

Зокрема, своїми історіями поділились Оксана, яка обирає військову службу, поки її чоловік рятує їхніх пʼятьох дітей, та Тетяна, яка пірнає в річку з майже нульовою видимістю, щоб знешкодити вибухові пристрої. Інша історія – про Влада, який залишає свою кейтерингову фірму, щоб готувати для побратимів та посестер на фронті. 

За словами оператора-постановника відеопродакшену Cofounder Микити Мекензина, глядачі й глядачки знайдуть близький для себе нарис, яким захочуть поділитися з друзями та колегами, бо в них побачать своїх “видимих” людей, які щодня працюють задля перемоги України.

У проєкті також представлено історії жінок-лідерок та ЛГБТ-військових.

“Ми не маємо змоги виходити на Марші рівності через війну, а їхні колишні учасниці й учасники на рівних з іншими українцями воюють на фронті. Вони жертвують своїм професійним і особистим життям, аби не втратити країну.

І при цьому вони досі не мають можливості вільно та без остраху тримати партнера чи партнерку за руку, йдучи по центральній вулиці Києва, і не можуть законодавчо закріпити стосунки, аби в разі поранення їхні партнери й партнерки могли приходити навідувати їх”, – розповіла шеф-редакторка проєкту Таїсія Кутузова.

Раніше ZMINA писала, що в разі загибелі на війні партнера, який служив у ЗСУ, представники ЛГБТ-спільноти не мають права на впізнання та видавання тіла. 69% українців підтримують ідею того, що ЛГБТ-військові мають користуватися тими самими правами, які передбачені законом для всіх військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Ставлення до ЛГБТ-людей загалом і підтримка їхніх прав у війську залежать, зокрема, від віку та статі опитаних українців. Так, що молодше респонденти, то толерантніше вони ставляться до одностатевих пар. Крім того, жінки будь-якого віку дещо більше підтримують рівні права для ЛГБТ-людей, ніж чоловіки того ж віку. 

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Попри це наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу прав і обов’язків партнерів.

Читайте також: Райдужний колір змінився на камуфляж: як повномасштабна війна вплинула на життя ЛГБТ-людей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter