Майже 70% українців вважають, що партнери ЛГБТ-військових повинні мати право на впізнання та видавання тіла – опитування

Дата: 06 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У разі загибелі на війні партнера, який служив у ЗСУ, представники ЛГБТ-спільноти не мають права на впізнання та видавання тіла. 69% українців підтримують ідею того, що ЛГБТ-військові мають користуватися тими самими правами, які передбачені законом для всіх військовослужбовців та членів їхніх сімей.

Такими є результати опитування “Питання дискримінації різних соціальних груп у ЗСУ”, яке провела група “Рейтинг” у період із 27 до 29 березня 2023 року.

Фото: Гречка

Загалом до ЛГБТ-людей, які служать у Збройних силах України, 44% респондентів ставляться нейтрально, 27% – позитивно та майже стільки ж (25%) – негативно. 

Водночас більша частина опитаних (а саме 58%) погоджується з тим, що ЛГБТ-військові зазнають дискримінації. Не думають так 32%. 

Ставлення до ЛГБТ-людей загалом і підтримка їхніх прав у війську залежать, зокрема, від віку та статі опитаних українців. Так, що молодше респонденти, то толерантніше вони ставляться до одностатевих пар. Крім того, жінки будь-якого віку дещо більше підтримують рівні права для ЛГБТ-людей, ніж чоловіки того ж віку. 

Фото: “Рейтинг”

Опитування проводилося впродовж 27–29 березня 2023 року шляхом телефонних інтервʼю з використанням компʼютера. Опитані – 2 000 респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок.

Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш ніж 2,2%.

Як відомо, у лютому 2023 року активісти громадської організації “Точка опори” та об’єднання “Військові ЛГБТ” запустили кампанію на підтримку запровадження в Україні реєстрованих партнерств.

Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні, бісексуальні та трансгендерні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари.

Вони не можуть отримувати спадщину, користуватися спільно надбаним майном або ділити його в разі розлучення, не мають права й ухвалювати медичних рішень за кохану людину. На практиці це означає, що до партнера чи партнерки просто можуть не пустити в лікарню. 

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Попри це наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу прав і обов’язків партнерів.

Читайте також: Райдужний колір змінився на камуфляж: як повномасштабна війна вплинула на життя ЛГБТ-людей

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter