До Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства

Дата: 07 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У вівторок, 7 березня, до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові.  

Про це повідомила ініціаторка законопроєкту Інна Совсун, оприлюднивши його текст.

Фото: Даніїл Плетньов, Суспільне

“Я могла б сказати, що цього від нас вимагають західні союзники, – і це правда, вимагають. Та мене спонукало зареєструвати законопроєкт інше: я бачуся, я говорю з ЛГБТ-військовими, я чую про їхні проблеми. Я переконана, що як суспільство ми маємо виправити велику несправедливість, коли в частини громадян і громадянок менше прав, ніж в усіх інших”, – зазначила вона.

Як додає Совсун, у разі підтримання законопроєкту Верховною Радою одностатеві пари зможуть визначити взаємні права та обов’язки, питання володіння майном, спадку, соціального захисту, прав у разі смерті або зникнення партнера чи партнерки безвісти.

Над законопроєктом депутатка впродовж дев’яти місяців працювала спільно з командою громадських організацій “ЛГБТ-військові за рівні права” та “Точка опори ЮА”. 

Фото: Інна Совсун

На цю подію в соцмережах одразу відреагували ЛГБТ-активісти. Приміром, координатор з політики та законодавства Національного ЛГБТІ-консорціуму #LGBTI_PRO Святослав Шеремет зазначив, що узаконення партнерських стосунків є найпотужнішою новацією, яку тільки може зробити держава в сучасних умовах. 

“Чим є реєстроване партнерство в розумінні законопроєкту? Це сімейний союз між двома особами незалежно від статі, які не мають правової можливості чи бажання укладати шлюб. Звісно, це насамперед одностатеві союзи, для яких шлюб в Україні категорично закритий.

У загальних рисах реєстроване партнерство дуже схоже на шлюб, але регулює далеко не все, що регулює шлюб, а тільки найнагальніше, на що є найбільший запит у суспільстві та наших спільнотах”, – пояснив він.

Тим часом журналістка та правозахисниця Ліза Кузьменко назвала цей законопроєкт “тестом на людяність і демократію” для України.

“Сподіваюсь, ми його не провалимо, бо там, де захищаються права меншості, обов’язково будуть захищатись і права більшості. Геї і лесбійки – повноправні громадяни України. Ми так само платимо податки, волонтеримо, воюємо і хочемо мати не тільки рівні обов’язки, але й рівні права”, – додала вона. 

Виконавча директорка ГО “Точка Опори ЮА” Тетяна Касьян наголосила, що в Україні ще ніколи не було стільки камінг-аутів і Процес добровільного визнання та розкриття людиною її сексуальної орієнтації або гендерної ідентичності., як за рік повномасштабної війни. Саме зараз, за її словами, здебільшого їх роблять ЛГБТ-військові, які перебувають на фронті та завжди мають ризик не повернутися. 

“Я пишу це, і мені страшно, образливо до сліз, що ми вже майже дев’ять років у цій війні щодня втрачаємо наших людей, а вони й в останні секунди свого життя не мають відчуття, що їхня країна прийняла їх як рівних.

Кому буде погано від того, що люди зможуть зареєструвати партнерство і будуть впевнені, що держава захистить їх та їхніх партнерів та партнерок? Я вам відповім: нікому. Ну хіба що російські пропагандисти біснуватимуться. Але чи не байдуже?” – підсумувала вона.

На початку лютого активісти громадської організації “Точка опори” та об’єднання “Військові ЛГБТ” запустили кампанію на підтримку запровадження в Україні реєстрованих партнерств. Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні, бісексуальні та трансгендерні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари.

Вони не можуть розв’язувати питання спадщини, користуватися спільно надбаним майном або ділити його в разі розлучення, не мають права й ухвалювати медичних рішень за кохану людину. На практиці це означає, що до партнера чи партнерки просто можуть не пустити в лікарню.

Нагадаємо, що в листопаді 2022 року комунікаційниця Лєда Космачевська оголосила, що вийде заміж за військового-гея, щоб представляти його інтереси в разі, якщо він зазнає поранень чи загине. У майбутнього чоловіка Лєди є партнер, з яким вони разом уже 15 років, однак оскільки в Україні досі немає можливості реєструвати цивільні партнерства ЛГБТ-людям, він не може представляти інтереси свого хлопця у суді або лікарні. 

Примітно, що петиція про легалізацію одностатевих шлюбів в Україні набрала 25 тисяч голосів ще в липні. Тоді голова ГО “Українські військові ЛГБТ за рівні права” та об’єднання ЛГБТ-військових Віктор Пилипенко закликав усіх небайдужих підписати петицію про легалізацію одностатевих шлюбів, а Верховну Раду та президента України зробити все, щоб відповідні закони були ухвалені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter