ЛГБТ-військові разом з активістами запустили кампанію на підтримку реєстрованих партнерств в Україні

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Активісти громадської організації “Точка опори” та об’єднання “Військові ЛГБТ” запустили кампанію на підтримку запровадження в Україні реєстрованих партнерств.

Про це активісти повідомили на сторінці у фейсбуку. 

Шеврон українських ЛГБТ-військових. Фото: Reuters

Через заборону укладати партнерства або брати шлюб гомосексуальні, бісексуальні та трансгендерні українці позбавлені низки прав, які мають гетеросексуальні пари.

Вони не можуть розв’язувати питання спадщини, користуватися спільно надбаним майном або ділити його в разі розлучення, не мають права й ухвалювати медичних рішень за кохану людину. На практиці це означає, що до партнера чи партнерки просто можуть не пустити в лікарню. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення питання реєстрації цивільних партнерств почали обговорювати з новою силою, а тому торік петиція із закликом до влади розв’язати цю проблему набрала щонайменше 25 тисяч підписів. Закликав підтримати петицію й голова об’єднання ЛГБТ-військових Віктор Пилипенко

Уряд за завданням президента Зеленського з літа минулого року має вивчати можливість реєстрації цивільних партнерств. Річ у тім, що під час воєнного або надзвичайного стану Конституцію, де шлюб і прописано як вільну згоду жінки й чоловіка, змінювати не можна. 

“Хлопці та дівчата з ЛГБТК+-спільноти служать на фронті ще з 2015–2016 років. І з 24 лютого минулого року вони знову взяли у свої руки зброю і пішли захищати нас із вами та нашу землю. Інколи ціною життя. Але що змінилося для них за ці сім-вісім років? Нічого… Я чую аргументи, що цивільні партнерства зараз не на часі. У відповідь я питаю: а коли це буде на часі? Коли на часі мати рівні права, просто такі ж звичайні права, як у всіх? Коли війна скінчиться?” – запитує виконавча директорка “Точки опори” Таня Касьян

Активісти додають, що мати можливість вступити в зареєстровані партнерства – це справедливо. Таке право люди мають у 28 країнах світу.

“Це просто нормальне ставлення, це людські цінності, проти яких активно бореться наш ворог”, – нагадують активісти. 

Підтримати кампанію пропонують на спеціальному сайті

Пари позують під час загальнонаціонального дня референдуму про одностатеві шлюби в столиці Швейцарії. Громадяни країни підтримали шлюбну рівність для ЛГБТ-співгромадян. Фото: AFP

Мін’юст був зобов’язаний і Відповідний пункт є в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписав ще 2015-го тодішній президент Петро Порошенко. розробити та подати до парламенту законопроєкт про цивільні партнерства, зокрема й для ЛГБТ-людей, ще до 2020 року, однак посадовці не зробили цього

Причиною цього стала хвиля гомофобних петицій “на захист традиційної сім’ї” від депутатів обласних рад, що прокотилась Україною кілька років тому. 

Однак за шість останніх років серед українців у півтора раза скоротилася кількість тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ, а також учетверо зросла кількість тих, хто ставиться позитивно. 

Правозахисники також помітили, що правоохоронці стали активніше захищати публічні заходи за права ЛГБТ від нападів, а Міністерство внутрішніх справ розробило законопроєкт щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Нагадаємо, що в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари з України, яка поскаржилася на неможливість укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, заперечувати дискримінацію в ній буде дуже складно, бо в практиці суду є чимало подібних справ, у яких визнавали порушення.

У ЄС, куди рухається Україна, одностатевих батьків та їхніх дітей мають визнавати сім’ями на всій території союзу. 

Фотографія обкладинки: vogue.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter