В Україні з 2016 року вчетверо зросла кількість тих, хто позитивно ставиться до ЛГБТ-людей, – опитування

Дата: 01 Червня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні за шість останніх років у півтора раза скоротилася кількість тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ, – з 60,4% до 38,2%, а також учетверо зросла кількість тих, хто ставиться до ЛГБТ позитивно, – з 3,3% до 12,8% та в півтора раза тих, хто ставиться байдуже, – з 30,7% до 44,8%. 

Такими є результати всеукраїнського опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в травні на замовлення правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” і Опитування проводили лише з респондентами віком 18 років і старше та лише з тими, хто проживає на території, яку контролювала Україна станом на 23 лютого 2022 року (тобто з вибірки вилучено жителів АР Крим, м. Севастополя, окремих районів Донецької і Луганської областей, які не контролювалися до 24 лютого 2022 року, але долучено жителів територій, окупованих росією після 24 лютого 2022 року). Жителів України, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року також не опитували.. Його дані порівняли з попереднім подібним дослідженням від 2016 року. 

Як ви загалом ставитеся до ЛГБТ (гомо-/бісексуальних і трансґендерних) людей?

Так, в опитуванні зазначають, що в Україні зберігається доволі істотна частка тих, хто негативно ставиться до ЛГБТ-людей, – 38%. Утім, зауважують соціологи, важливим є те, що сумарна кількість тих, хто ставиться позитивно або байдуже, становить 58%. Тобто це більшість населення країни, хоча переважає саме байдуже ставлення – 45%, тоді як позитивно ставляться 13%. 

Найкраще ставляться до ЛГБТ молоді (18–29 років), освіченіші й заможніші громадяни та громадянки України. 

Серед представників різних професій / занять найтолерантнішими до ЛГБТ є студенти та учні, а також військові та поліцейські. Найбільш нетерпимими виявилися пенсіонери.

Однак та категорія опитаних, яка негативно ставиться до ЛГБТ-людей, насправді не є їхніми послідовними противниками, йдеться в дослідженні:

“Як показали інші результати опитування, ті, хто негативно ставиться до ЛГБТ-людей, при цьому переважно вітають їхню участь в захисті України від російської агресії, серед них значна частина підтримує рівноправ’я для ЛГБТ-людей, а також майже чверть навіть позитивно або хоча б байдуже ставиться до ідеї реєстрованого партнерства”. 

Загалом 66% респондентів/-ок позитивно ставляться до того, що ЛГБТ-люди беруть участь у спротиві російському вторгненню, і лише 11% ставляться до цього негативно. 

На вашу думку, чи повинні ЛГБТ-жителі України мати такі самі права, що й інші громадяни нашої країни?

64% опитаних також погоджуються, що ЛГБТ-люди повинні мати однакові з іншими громадянами права. Не вважають так 26%. Навіть серед тих, хто загалом негативно ставиться до ЛГБТ, 42% погоджуються, що вони повинні мати однакові з усіма громадянами права. 

Послідовність міркувань респондентів, зазначають у дослідженні, “дає тріщину” в питанні реєстрованого партнерства без права спільного всиновлення. Підтримують таку ідею 24%, проти – 42%. Утім, є ще 27% тих, кому байдуже. Разом ті, хто відповіли “так” і “байдуже”, становлять 51%, що переважає кількість противників. 

Чи підтримуєте ви запровадження реєстрованого партнерства для одностатевих пар, подібного до звичайного шлюбу, але без права на спільне всиновлення дітей?

Нагадаємо, що в лютому правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” у своєму щорічному звіті відзначив низку позитивних зрушень щодо прав ЛГБТ в Україні. Зокрема, те, що правоохоронці стали активніше захищати публічні заходи за права ЛГБТ від нападів, а Міністерство внутрішніх справ розробило законопроєкт щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter