Суд постановив, що одностатевих батьків та їхніх дітей мають визнавати сім’ями у всьому ЄС

Дата: 15 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний суд ЄС постановив, що одностатевих батьків та їхніх дітей повинні визнавати сім’ями в усіх країнах-членах. 

Про це повідомили в суді. 

Фото: Omer Messinger / NurPhoto

Справа, яку розглядали судді, стосувалася громадянки Болгарії Каліни Іванової та британки Джейн Джонс, яка народилася в Гібралтарі. Жінки зареєстровані як матері дівчинки Сари, що народилася в Іспанії 2019 року.

Через те що жодна з матерів не має іспанського громадянства, а Джонс, згідно із законодавством Великобританії, не може передати британське своїй дочці, та не могла залишити Іспанію, а також не мала особистих документів, що обмежило дитину в доступі до освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Іванова намагалась отримати болгарське громадянство для доньки, однак через те, що юридично на батьківщині жінки не визнають одностатевих шлюбів та партнерських стосунків, їй відмовили. 

Суд ЄС постановив, що дівчинка має отримати болгарський паспорт. Рішення неможливо оскаржити. 

“Це (рішення. – Ред.) є справжнім свідченням того, що ЄС є союзом рівності, і ми нетерпляче чекаємо, що райдужні сім’ї користуватимуться своїм правом на свободу пересування та іншими основними правами на рівних з усіма іншими. Важливо, щоб рішення було негайно виконане, не лише для дитини Сари та її сім’ї, а й для інших сімей, які стикаються з подібною боротьбою у всьому ЄС”,прокоментував ухвалу керівник судового процесу в Міжнародній асоціації лесбійок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексуалів Арпі Аветісян.

Фото: Vadim Vasenin

У вересні цього року Європарламент ухвалив резолюцію із закликом визнавати як одностатеві шлюби, так і цивільні партнерства на всій території ЄС. Раніше, у 2018 році, суд ЄС постановив, що гомосексуальні партнери мають право мешкати в будь-якій країні Євросоюзу, незалежно від того, визнано там чи ні одностатеві шлюби. 

Дослідження, проведене на замовлення Європарламенту навесні цього року, показало, що шість країн ЄС досі не визнають факту стосунків у разі одностатевих пар як підстави для надання посвідки на проживання, а в 11 країнах юридично батьки дитини не можуть бути однієї статі.

Нагадаємо, що в Україні гомосексуали досі не можуть офіційно зареєструвати шлюб чи партнерство. Мін’юст був зобов’язаний і Цей пункт містився в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини, яку підписав 2015 року тодішній президент Петро Порошенко. розробити та подати до парламенту відповідний законопроєкт ще до 2020 року, однак посадовці не зробили цього

Нині в ЄСПЛ перебуває справа української гей-пари, яка поскаржилася на неможливість укласти шлюб на батьківщині. За словами фахівців, заперечувати дискримінацію в ній буде дуже складно, бо в практиці суду є чимало подібних справ, у яких визнавали порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter