“Мінʼюст працює над запровадженням інституту цивільного партнерства”: Зеленський відповів на петицію

Дата: 26 Травня 2023
A+ A- Підписатися

26 травня президент України Володимир Зеленський відповів на петицію про реєстровані партнерства для одностатевих і різностатевих пар, яку створили на підтримку законопроєкту “Про інститут реєстрованих партнерств”.

Відповідна інформація міститься на сайті ОП.

Фото: Дмитро Ларин, “Українська правда”

“Долаючи важкі випробування, українська держава свідомо обрала рух назустріч європейським стандартам, основу яких складають три засадничі цінності Ради Європи – демократія, верховенство права та права людини.

Європейське право виходить з того, що повага та захист основоположних прав людини (передусім права на життя, свободу, особисту безпеку, заборона тортур, право на повагу до приватного та сімейного життя, заборона дискримінації) є основним обов’язком держави”, – зазначив Зеленський. 

Водночас, за його словами, ефективне впровадження європейських стандартів прав людини вимагає належного розуміння їх принципів і доктринальних підходів – як з боку органів публічної влади, так і з боку суспільства.

Минулого року президент звернувся до Кабміну з пропозицією опрацювати питання щодо запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства.

Тим часом уряд доручив Міністерству юстиції України розробити та подати до Кабінету Міністрів України законопроєкт про усунення дискримінаційних положень, які можуть порушувати майнові та немайнові права партнерів, що не перебувають у шлюбі, а також про запровадження інституту зареєстрованого цивільного партнерства.

Наразі Міністерство юстиції України працює над комплексним законодавчим запровадженням інституту цивільного партнерства з визначенням правових засад, порядку і наслідків його державної реєстрації, а також правового статусу прав і обов’язків партнерів.

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

7 квітня, у пʼятницю, цей законопроєкт розглянув Комітет молоді та спорту. Троє членів комітету проголосували за, один – проти та ще один утримався. 

А 2 травня, у вівторок, Комітет з питань європейської інтеграції одноголосно підтримав законопроєкт №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. За проголосували всі шість членів комітету. 

Відомо, що Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter