Суд повернув київській будівлі “Квіти України” статус пам’ятки

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Шостий апеляційний адміністративний суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва (ОАСК) та повернув статус пам’ятки київській будівлі “Квіти України”. 

Про це розповіли активісти ініціативи “Зберегти Квіти України” в коментарі виданню ZMINA.

Фото з телеграм-каналу ініціативи “Зберегти Квіти України”

Будівля “Квіти України” розташована на вулиці Січових Стрільців, 49. Вона була зведена в стилі модернізму в 1983–1985 роках за проєктом архітектора Миколи Левчука.

У грудні 2022-го будівлю позбавили статусу пам’ятки, ухваливши рішення на користь забудовника, тому активісти подали апеляцію.

На попередньому розгляді справи в суді забудовник використав оцінку експертів комунального закладу “Центр консервації предметів археології”, які заперечили цінність та унікальність будівлі, а також заявили, що вона не відповідає критеріям пам’ятки.

Раніше Окружний адміністративний суд міста Києва скасував рішення Міністерства культури та інформаційної політики та Департаменту охорони культурної спадщини про внесення будівлі “Квіти України” до реєстру пам’яток культурної спадщини. Розгляд справи відбувся за спрощеною процедурою, учасників навіть не повідомили про цей розгляд.

Попри це в Мінкульті заявляли, що “Квіти України” залишаються пам’яткою культури. 

Ще 6 серпня 2021 року тодішній міністр культури Олександр Ткаченко підписав указ щодо визнання будинку “Квіти України” пам’яткою архітектури монументального мистецтва місцевого значення.

Нагадаємо, Київський апеляційний суд 25 жовтня 2021 року заборонив реконструкцію будівлі “Квіти України” на час судового процесу. Рішенням суду було заборонено проводити будь-які роботи, які мають чи можуть мати своїм наслідком будь-які зміни фасаду чи інших елементів будівлі, що відрізнятимуться від авторського проєкту будівлі, а також замовляти та укладати договори на такі роботи з будь-якими підрядниками до набрання рішенням у справі законної сили.

У липні 2021 року Шевченківський райсуд столиці заборонив нинішньому власнику будівлі ПрАТ “Квіти України” її демонтаж на час судового процесу щодо порушення авторських прав архітектора будівлі Миколи Левчука.

Останній є автором оригінального проєкту будівлі, а також внутрішніх елементів декору, зокрема оригінальних світильників та дизайну облицювання стін. По захист прав Левчука до адвокатів звернулася його донька Анастасія. Ситуація стосувалася запланованої реконструкції будинку, який наразі належить ПрАТ “Квіти України”.

Зовнішній вигляд будівлі після реконструкції на рендерах, які оприлюднив власник, свідчив про те, що фасад буде кардинально змінено, а каскадний атріум знищено, розповіла адвокатка Лідія Климків.

Забудовник подав апеляцію проти ухвали про заборону будробіт на час розслідування можливого порушення авторського права.

Також відомо, що 15 вересня 2021 року ПрАТ “Квіти України” подало позов “про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації” проти Грицюка Тараса, активіста ініціативи (справа №758/13089/21). Позови з такими самими звинуваченнями від ПрАТ “Квіти України” подано проти “1+1 Інтернет” та Дмитра Гуріна

Про те, що будинок “Квіти України” реконструюють під офісний центр, стало відомо ще на початку червня 2021 року. Проєкт передбачав надбудову та підземний паркінг. Дозвіл на будівельні роботи ПрАТ “Квіти України”, бенефіціарами якого, за даними порталу YouControl, є Олексій Пишний та Андрій Скалозуб, отримало наприкінці 2020 року. У березні 2021-го власник будівлі підписав договір з генпідрядником робіт – ТОВ “Амбас”.

Ще на початку червня робочі в межах підготовчих робіт зрізали 35-річний виноград, який повністю покривав фасад будівлі. А 12 липня техніка встигла знести частину фасаду будівлі, проте згодом активісти зламали паркан і заблокували роботу будівельників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter