Щодо кримського політв’язня Приходька порушили ще дві кримінальні справи

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Щодо 64-річного проукраїнського активіста і політв’язня Олега Приходька, засудженого російською владою до п’яти років нібито за підготовку терактів, порушили ще дві кримінальні справи.

Про це інформують “Медіазона” та “Настоящее время“.

Олег Приходько

Цього разу Приходька російські слідчі звинуватили в нібито пропаганді тероризму та реабілітації нацизму. Приводом стали доноси сусідів по камері кримчанина, з якими він відбував термін у в’язниці, відомої під неофіційною назвою “Владимирский централ”.

Як пишуть місцеві провладні ЗМІ, зокрема видання “Владимирские ведомости”, Приходько в розмовах з іншими ув’язненими нібито “пропагував теракти” та “схвалював дії Гітлера і його прихильників під час Другої світової війни”.

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції та публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько різко припиняв такі візити.

Із 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гаражі, де знайшли вибухівку. Приходька заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив Олега Приходька до п’яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у 110 тисяч рублів за начебто “незаконне виготовлення вибухових речовин, спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”.

17 травня 2021 року Військовий апеляційний суд м. Власиха Московської області відхилив апеляційну скаргу Приходька на незаконне попереднє рішення суду першої інстанції за відсутності будь-яких достовірних доказів провини українця.

Правозахисний центр “Меморіал” визнав Олега Приходька політичним ув’язненим.

19 січня 2022 року донька бранця Кремля заявила про “знущання і тортури” щодо її батька в російському ув’язненні. Крим.Реалії звернулося по коментар до ФСВП Росії стосовно стану здоров’я Олега Приходька, але відповіді не отримало.

У жовтні 2021 року адвокат Сергій Легостов після зустрічі з Приходьком повідомив про “жорстоке поводження” з кримчанином у російській колонії.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, окупанти в Криму незаконно ув’язнили 189 осіб: 29 – арештовано (з них 21 – кримські татари), 142 – ув’язнено (з них 102 – кримські татари), 18 – без статусу. Загалом зі 189 осіб 123 – кримські татари.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter