“Мене вбивають, я звідси не вийду”: рідні політв’язня Олега Приходька заявили про тортури у тюрмі Владимирський централ

Дата: 20 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Незаконно засудженого в Росії українського активіста з тимчасово окупованого Криму Олега Приходька у російському ув’язненні піддають знущанням та тортурам. 

Про це “Крим.Реалії” повідомила донька активіста Наталя Швецова.

Олег Приходько

Донька відвідала 18 січня батька у тюрмі Владимирський централ під час тригодинної зустрічі. 

“Батько виглядає дуже погано. Він дуже набряклий. Йому не дають жодних ліків, які він має приймати. Ні від шлунка, ні від сечостатевої системи. Ноги набрякли також”, – розповіла вона.

За її словами, коли з Ростова-на-Дону батька етапували до Владимира, то у 7-й колонії його “катували струмом, обливали водою, тримали із загнутими руками в наручниках”.

“Йому намагалися нав’язати, аби він відмовився від своєї ідеології. Йому нав’язували під диктовку, що він воював у якихось гарячих точках, що вони йому скажуть. Після приїзду його тримали у карантині. Коли в одиночці сидів, він заснув сидячи, і його знову відправили у карцер. Тобто там знущаються по повній. Його просто вбивають по-тихому. Він так і каже: “Мене вбивають, я звідси не вийду. Навіть мого тіла вам не віддадуть”, – переказала слова бранця Кремля Наталя Швецова.

Вона вважає, що у батька онкологія.

“Ми відправляли йому ліки, а вони не дають йому нічого. Його не лікують. Там взагалі нікого не лікують, їх просто вбивають. Він сказав, що його країна просто про нього забула”, – прокоментувала донька політв’язня.

За її словами, Приходько скаржиться лікарю на біль, але той “приходить і каже йому: “Все гаразд”.

“Його поховають у закритій труні десь, і навіть тіло не дадуть. Його тихо вбивають. Ми просто в шоці та жаху. Ми навіть не уявляли, що це так. Тому що листи він писав, але він у жодному листі не відповів, як його здоров’я. Тому що якби він відповів, то цей лист просто не пройшов би”, – додала Швецова.

У відповідь на інформацію від родичів про стан здоров’я Приходька Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія продовжує порушувати основоположні права незаконно ув’язненого громадянина України, кримчанина Олега Приходька на життя та медичну допомогу.

“Український політв’язень, який майже пів року утримується у тюрмі ФКУ Т-2 м. Владимира (РФ), жодного разу не отримав медичної допомоги та необхідних ліків, що надсилають йому родичі”, – написала Омбудсман на своїй сторінці у фейсбуку.

Вона вказала, що керівництво виправної установи не забезпечує право Приходька на отримання належної медичної допомоги, що передбачено пунктом 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в’язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН.

В зв’язку з цим Денісова звернулася до Уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з вимогою захистити права громадян України, а саме: сприяти наданню йому необхідної медичної допомоги.

“Закликаю міжнародну спільноту об’єднати зусилля та посилити тиск на країну-агресора, щоб якомога швидше повернути додому усіх бранців Кремля та припинити переслідування мирних жителів українського півострова Крим”, – закликала українська Омбудсман.

Наприкінці липня 2021 року стало відомо, що Олега Приходька, місцезнаходження якого не було відоме два місяці, етапували в установу ФКУ Т-2 УФСІН РФ по Владимирській області, відоме як тюрма Владимирський централ для особливо небезпечних злочинців.

ZMINA надіслала запит на коментар до в’язниці Владимирський централ.

Нагадаємо, Олег Приходько проживав у місті Саки в Криму, де працював ковалем і різьбярем по металу. Чоловік не приховував своєї проукраїнської позиції і публічно засуджував приєднання Криму до Росії у 2014 році.

До нього почали навідуватися дільничні, пропонуючи зняти український прапор з будинку. Олег Приходько різко припиняв такі візити.

Із 2016 року його почали викликати на численні допити в ФСБ, де, за словами нині засудженого, з ним проводили безглузді й абсурдні бесіди на тему патріотизму і націоналізму. Один раз його оштрафували в адміністративній справі за вилучення в нього вдома нацистських атрибутів та символіки, які він нібито розповсюджував.

9 жовтня 2019 року силовики посадили Олега Приходька в машину і протримали всю ніч у будівлі ФСБ, після чого повезли на обшук у його гараж, де знайшли вибухівку. Приходька заарештували й висунули звинувачення в підготуванні до терористичного акту і незаконному виготовленні вибухових речовин. Пізніше російські силовики додали обвинувачення в “незаконному придбанні, переданні, збуті, зберіганні, перевезенні або носінні вибухових речовин” і плануванні вибуху в будівлі генерального консульства Росії у Львові.

Як відомо, 3 березня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону незаконно засудив Олега Приходька до п’яти років колонії суворого режиму та сплати штрафу у 110 тисяч рублів за начебто “незаконне виготовлення вибухових речовин, спробу скоєння терористичного акту, а також підготовку до підпалу генконсульства РФ у Львові влітку 2019 року”.

17 травня 2021 року Військовий апеляційний суд м. Власіха Московської області відхилив апеляційну скаргу Олега Приходька на незаконне попереднє рішення суду першої інстанції за відсутності будь-яких достовірних доказів провини українця.

За попередньою інформацією, Олег Приходько етапований для відбування незаконного покарання до російського міста Владимир. Останнє відоме місце утримання нашого співгромадянина – “ФКУ СИЗО-1 УФСИН России по Ростовской области”.

Раніше низка правозахисних організацій висунула Росії вимогу негайного звільнити політв’язня Приходька, припинити переслідування інших активістів та громадських журналістів в окупованому Криму. 

Правозахисники також закликали ООН, ОБСЄ, Раду Європи сприяти забезпеченню роботи в Криму незалежної моніторингової місії щодо ситуації з дотриманням прав людини, зокрема свободи слова і вираження поглядів.

Як відомо, на початку жовтня 2021 року представники російського правозахисного проєкту Gulagu.net повідомили про отримання “секретного архіву” з записами тортур і зґвалтувань в російських колоніях. Деякі з відеозаписів вони опублікували.

7 жовтня минулого року колишній ув’язнений програміст зустрівся з адвокатом Ауде Рімайо і дав свідчення про історію знімання понад 100 гігабайтів файлів, які підтверджують: в системі електронного документообігу ФСВП є сотні відео з тортурами. 

У середині жовтня 2021 року Сергій Савельєв прилетів до Парижа і попросив політичного притулку у французької влади. Росія оголосила його у розшук. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter