Програміста, який передав правозахисникам відео з тортурами в’язнів в РФ, оголосили в розшук

Дата: 23 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

МВС Росії оголосило в розшук колишнього ув’язненого програміста Сергія Савельєва, який передав представникам російського правозахисного проєкту Gulagu.net архів відео з тортурами та зґвалтуваннями в саратовській тюремній лікарні.

Про це повідомили на сайті Gulagu.net.

Сергій Савельєв. Фото: Gulagu.net

Замість подяки і слів спасибі на адресу того, хто викриває тортури конвеєра – розшук і спроба заарештувати та повернути за будь-яку ціну в Росію. Російські силовики самі себе викривають і намагаються заткнути рот людині, яка допомогла світу дізнатися про злочини проти людства і проти людяності. І це рішення політичне 100%, і санкцію на це давав Володимир Путін. Це їхня відповідь нам. Вони хочуть пересадити всіх правдорубів і зловживають владою в політичних цілях. Їхній наступний крок – подача запиту в Інтерпол. Ми теж спрямуємо документи в Інтерпол, щоб запропонувати їм ввести мораторій на участь РФ в цій організації до проведення реформи ФСВП і всієї слідчо-судової системи і припинення використання тортур конвеєрів проти слідчо-заарештованих і засуджених“,– йдеться в заяві Gulagu.net

На початку жовтня представники російського правозахисного проєкту Gulagu.net повідомили про отримання “секретного архіву” з записами тортур і зґвалтувань в російських колоніях. Деякі з відеозаписів вони опублікували.

7 жовтня колишній ув’язнений програміст зустрівся з адвокатом Ауде Рімайо і дав свідчення про історію знімання понад 100 гігабайтів файлів, які підтверджують: в системі електронного документообігу ФСВП є сотні відео з тортурами.

Сергій Савельєв розповів, що десятки установ тримали доступ до своїх файлів відкритим для будь-якого, що має права на вхід в систему.

За словами засновника проєкту Gulagu.net Володимира Осечкіна, Савельєв вивіз з Росії понад два терабайти даних ФСВП Росії, доступ до яких вже мають “міжнародні журналісти-розслідувачі”.

Нагадаємо, у середині жовтня поточного року Сергій Савельєв прилетів до Парижа і попросив політичного притулку у французької влади. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter