У Росії після публікації відео з катуваннями в’язнів порушили сім кримінальних справ

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Саратовській області Росії слідчий комітет порушив щонайменше сім кримінальних справ щодо знущань з ув’язнених у туберкульозній лікарні Федеральної служби виконання покарань. Напередодні правозахисники опублікували відео, на яких зафільмовано зґвалтування людей персоналом. 

Про це повідомили в Слідчому комітеті Росії. 

Скріншот з відео, яке активісти виклали на початку вересня. Фото: Gulagu.net

Злочини скоювали в період із січня минулого року до травня 2021-го на території лікарні щодо чотирьох ув’язнених. П’ять справ порушили за статтею “Насильницькі дії сексуального характеру”, ще дві – за “Перевищення службових повноважень”. 

Начальника лікарні Павла Гаценка вже звільнили “за негативними мотивами”. Свої посади втратили й заступник начальника цієї установи з безпеки та оперативної роботи Сергій Салов, начальник оперативного відділу Антон Бочков та начальник відділу безпеки Сергій Мальцев.

Незадовго до цього подав у відставку й голова Федеральної служби виконання покарань у Саратовській області Олексій Федотов. Документи щодо його  звільнення “за серйозні прорахунки в оперативно-службовій діяльності” нібито були готові ще 22 вересня, до публікації відео з катуваннями.  

Напередодні представники російського правозахисного проєкту Gulagu.net заявили, що вивезли з країни архів, що містить 40 гігабайтів відео та фото тортур і зґвалтувань ув’язнених у місцях позбавлення волі. Матеріали опинились у руках правозахисників від колишнього в’язня, який також пережив катування та мав доступ до комп’ютерів ФСВП.

Опрацьовуючи архів, двоє правозахисників звернулися по психологічну допомогу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter