Правозахисники вивезли з Росії 40 гігабайтів архіву відео та фото з катуваннями в’язнів у місцях несвободи

Дата: 05 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Представники російського правозахисного проєкту Gulagu.net вивезли з країни великий архів, який містить записи тортур і зґвалтувань ув’язнених у місцях позбавлення волі.

Про це повідомив засновник проєкту Володимир Осечкін.

Скріншот з відео, яке активісти виклали на початку вересня. Фото: Gulagu.net

Архів, що містить 40 гігабайтів відео та фото, засновник проєкту назвав найбільшим “провалом російських спецслужб”. Доступ до нього отримали від колишнього в’язня-програміста, який також став жертвою катувань і втік з РФ.

Отримані файли, як зазначає Осечкін, дозволяють говорити про систематичний характер катувань у російських місцях несвободи. 

“В установах Федеральної служби виконання покарань діють зондеркоманди і Оперативні військово-терористичні формування, створені керівництвом Третього рейху для ліквідації населення, знищення військовополонених на окупованих територіях. негласних агентів ФСБ і ФСВП, які за завданням кураторів катують і ґвалтують ув’язнених і сам процес знімають на службові відеореєстратори, які їм видають для знімання цих катувань. Сотні людей закатували, зґвалтували та за допомогою цього відеокомпромату завербували для подальшої участі в цьому конвеєрі катувань”, – мовить він. 

Наразі фахівці Gulagu.net опрацьовують архів, а двоє співробітників уже звернулися по психологічну допомогу через роботу з цими матеріалами. 

“Публікуватимемо цю інформацію ми з метою правосуддя і припинення тортур в установах ФСВП Росії. Це найважче з усіх наших незалежних розслідувань за останні 10 років”, – зазначив Осечкін. 

Після появи новин про отримання архіву на сайт проєкту почали вчиняти хакерські атаки. 

Проєкт Gulagu.net Осечкін заснував ще 2011 року. Відтоді активісти систематично висвітлюють теми насильство щодо в’язнів у російських місцях несвободи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter