Росіяни звʼязуються з родичами українських полонених і кажуть, що Україна відмовляється їх забирати – Лубінець

Дата: 15 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець каже, що російська сторона максимально затримує обмінні процеси. Крім того, росіяни почали масово звертатися до родичів українських бійців та казати, що Україна нібито не хоче їх забирати.

Про це Омбудсман розповів під час робочого візиту на Буковину, пише “Укрінформ”.

Фото:”Слово і Діло”

“Вони представляються російськими уповноваженими, які нібито хочуть повернути українських військових, а Україна відмовляється забирати. Тому заохочували українців виходити на акції протесту, перекривати дороги, блокувати діяльність адміністративних будівель із вимогою до української влади повернути родичів. Ми побачили їхній новий підхід щодо дестабілізації України”, – зазначив Лубінець.

Цьогоріч, як зауважив Уповноважений, вже відбулося три обміни. Тож він звернувся до родичів українських військовополонених з закликом вірити тільки українським органам влади, які роблять все для того, щоб повернути українських військових додому.

“Росіяни максимально затримують обмінні процеси. Я хочу, щоб усі чітко розуміли, що домовленості не просто досягаються. Ви бачите на полі бою, як росіяни підступно на нас напали, так вони приблизно і ведуть свої перемовини. Був у нас період, коли взагалі обмінні процеси стояли на паузі. На мою думку, це навмисно було зроблено російською стороною”, – сказав Омбудсман.

Насамкінець він відзначив, що позитивно ставиться до проведення різних активностей групами родичів українських військових. Зокрема, на його думку, їм варто проводити мітинги перед представництвом Міжнародного комітету Червоного Хреста, оскільки це єдина міжнародна організація з унікальним мандатом, яка повинна займатися захистом прав військовополонених.

“Чого не треба робити родичам? Не треба називати конкретних прізвищ. Не треба запускати флешмоби по конкретних особах. Як тільки таке робиться, як тільки одна людина стає занадто відомою, ми бачимо, що росіяни це все ж відстежують. І тоді вони вимагають абсолютно інших умов звільнення такої людини. Тому такого не треба робити”, – наголосив Лубінець.

Нагадаємо, що 8 лютого цього року, у четвер, відбувся 51-й обмін військовополоненими. В Україну з російського полону повернулися 100 людей. Серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонівців.

А під час передостаннього обміну, який відбувся у січні цього року, в Україну повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці. Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус “пошук особи” (48).

90% українських бранців, які повернулися додому під час січневого обміну військовополоненими між Україною та Росією, піддавались тортурам у полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter