Відбувся черговий обмін військовополоненими: Україна повернула 100 захисників

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

8 лютого, у четвер, відбувся 51-й обмін військовополоненими. В Україну з російського полону повернулися 100 людей.

Про це повідомили президент України Володимир Зеленський, Омбудсман Дмитро Лубінець та Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими

Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського

Так, серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонівців.

Як зазначають у Координаційному штабі, всі визволені – рядового та сержантського складу. 84 з них захищали Маріуполь (зокрема 82 – оборонці “Азовсталі”), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках.

Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського

Вдалося також повернути медика, який рятував поранених на “Азовсталі”, а ще – рідних братів Миколу та Романа.

“Ще 100 українців удома, в Україні. Нацгвардія, прикордонники, ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя. Усі – наші, усі – знову на рідній землі. Працюємо щодо кожного й кожної та не зупинимося, поки всіх не повернемо! Наша команда, яка займається обмінами, дякую за потрібний країні результат”, – написав Зеленський. 

Тим часом Лубінець повідомив, що на місці, де здійснюється репатріація, перебувають працівники Офісу омбудсмана, щоб проконтролювати дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій. Також вони мають зафіксувати та показати світовій спільноті, якими відправляються у Росію їхні військовополонені, які утримувалися в Україні, і якими повертаються з російського полону українські захисники.

Фото з телеграм-каналу Володимира Зеленського

“Наші воїни вперше за тривалий термін здійснили телефонні дзвінки до своїх рідних, які із приємним здивуванням та емоційністю сприйняли новину, що їхні захисники вже в Україні”, – зазначив він.

За словами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, невдовзі захисники отримають новий одяг, телефони, зможуть повечеряти та отримати необхідну медичну допомогу.

Попереду їх очікує відновлення документів, банківських карток та реабілітація. 

Від початку повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3135 захисників та захисниць. 

Нагадаємо, що під час передостаннього обміну, який відбувся у січні цього року, в Україну повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці:

  • 130 представників Збройних сил України, серед них ТрО – 14, ВМС – 14;
  • 55 – Національної гвардії;
  • 38 – Державної прикордонної служби;
  • 1 – Національної поліції.

Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус “пошук особи” (48).

90% українських бранців, які повернулися додому під час січневого обміну військовополоненими між Україною та Росією, піддавались тортурам у полоні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter