Січневий обмін полоненими: 90% українських бранців піддавались тортурам – Координаційний штаб

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

90% українських бранців, які повернулися додому під час останнього, січневого обміну військовополоненими між Україною та Росією, піддавались тортурам у полоні. 

Про це повідомив керівник пресслужби Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко.

І звісно понад 90% тих, хто повернувся, стверджують, що зазнали катувань. І ми знаємо, що це РФ) державна політика. Є в Україні розроблена програма, є досвід, є лікарі, є психологи, зокрема, які професійно займаються тими, хто повернувся (з полону), є напрацьовані методики“, — пояснив він.

За словами Яценка, більшість військовополонених, яких нещодавно обміняли, потребують негайної медичної допомоги та реабілітації. У багатьох загострилися хронічні захворювання, які необхідно лікувати. Найбільші проблеми – з системою травлення, опорно-руховим апаратом, ногами (росіяни змушували довго стояти) та зубами через відсутність у полоні стоматологічної допомоги.

Їхній стан здоров’я досить поганий, тому що російський полон – це не те місце, де можна поправити здоров’я, м’яко кажучи“, – зазначив керівник пресслужби.

Звільнені з російського полону щонайменше два тижні проходитимуть реабілітацію, яка передбачає медичну та психологічну допомогу, потім працюватимуть над реінтеграцією в суспільство.

Нагадаємо, в Україну 3 січня повернули 230 українців, військовослужбовців і цивільних, яких вдалося звільнити з російського полону, серед них є ті, хто потрапив у неволю в перші дні повномасштабного вторгнення.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими наголосив, що нинішній обмін найбільший за час повномасштабного вторгнення.

За інформацією штабу, в Україну повернулися 230 українців. З них 224 – військовослужбовці:

  • 130 представників Збройних сил України, серед них ТрО – 14, ВМС – 14;
  • 55 – Національної гвардії;
  • 38 – Державної прикордонної служби;
  • 1 – Національної поліції.

Також серед звільнених – шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.

Серед повернутих як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 людини), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус “пошук особи” (48).

Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ять жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, 11 – офіцери.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter