Росія скоїла понад пів тисячі злочинів проти журналістів та медіа з початку повномасштабного наступу

Дата: 25 Червня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, за рік та чотири місяці, Росія скоїла 519 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Такі дані наводить Інститут масової інформації (ІМІ) в Моніторингу російських воєнних злочинів.

Джерело: imi.org.ua

Протягом 16-го місяця повномасштабної агресії ІМІ зафіксував п’ять порушень свободи слова, які вчинили росіяни: це викрадення, обстріли та вбивства журналістів, кібератаки на сайти українських медіа.

Лише протягом останнього місяця на фронті загинули четверо медійників:

Євгеній Осієвський — військовий, автор видань “Куншт” та “Спільне”, загинув 22 травня 2023 року у боях під Бахмутом;

Віктор Петров — військовий, львівський журналіст і активіст, перший редактор видання “Сихів Медіа”, загинув на фронті на Сході України 29 травня;

Роман Чорномаз — військовий, активіст, журналіст, фоторепортер, а також багаторічний співробітник редакції газети “Наша віра”, загинув у бою на Бахмутському напрямку 13 червня;

Іван Шульга — військовий, звукорежисер, співробітник телеканалу “Прямий”, загинув 16 червня 2023 року на фронті.

Станом на 24 червня в Україні, за даними ІМІ, загинули 63 медійники, з них 10 — під час виконання професійної журналістської діяльності.

В тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області росіяни викрали місцеву журналістку Ірину Левченко разом з чоловіком Олександром. Їх затримали на вулиці, спочатку тримали разом, а потім розділили. 

У Херсоні під обстріл російської армії потрапили іноземні та українські журналісти, які висвітлювали евакуацію цивільних, постраждалих від затоплення внаслідок підриву Каховської ГЕС. 

Також під російський обстріл потрапила команда медійників у звільненому селі Благодатне на Донеччині. 

Водночас ІМІ за цей період зафіксувала кілька кіберзлочинів росіян. Зокрема, хакерську атаку на сайт “Вечірнього Києва”. Хакери опублікували кілька копій новини від імені хакерського угруповання “Сонцепьок”. Іще зловмисники створили фейковий сайт РБК-Україна, де оприлюднили статтю під назвою “Залужний розставив усе на свої місця” з неіснуючими цитатами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter