Росія поновила перевезення пального через незаконно споруджений Керченський міст – ISW

Дата: 11 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Кадри, датовані 8 червня, показують, що Росія почала транспортувати паливо через незаконно споруджений залізничний міст у Керченській протоці.

Таких висновків дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW).

Раніше, 29 квітня, речник Південного оперативного командування Збройних сил України Дмитро Плетенчук заявляв, що російська влада не перевозить паливо залізничним мостом через Керченську протоку з березня 2024 року через загрозу українського удару по мосту під час проходження транспорту з паливом, що може призвести до загоряння та можливого руйнування мосту.

“Неясно, чи буде російська влада продовжувати використовувати залізничний міст через Керченську протоку для транспортування палива та логістики до окупованого Криму в найближчій та середньостроковій перспективі. Це, ймовірно, полегшило б деякі логістичні обмеження, оскільки Росія намагається компенсувати втрату поромів через протоку, але зробило б міст через Керченську протоку більш вразливим до українських ударів”, – вважають аналітики.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Напередодні лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв висловив упевненість, що ті, хто незаконно приїхав з РФ до тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим, покинуть півострів.

На другому парламентському саміті Кримської платформи Чехія закликала світ підтримувати Україну у звільненні її тимчасово окупованих територій. 

Українська влада наголошує, що Україна самостійно визначає свій шлях і що торгівля українським Кримом неможлива та неприпустима, адже Кримський півострів – це інтегральна частина України. Україна також наголошує, що без деокупації Криму неможлива безпека в Чорноморському регіоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter