Ратушного відправили під цілодобовий домашній арешт

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту голові громадської ініціативи “Захистимо Протасів Яр” Роману Ратушному, якого правоохоронці підозрюють у хуліганстві під час акції 20 березня під Офісом президента. Під домашнім арештом він перебуватиме до 24 травня.

Таке рішення суд ухвалив на сьогоднішньому засіданні, повідомляє кореспондент видання ZMINA.

Прокуратура клопотала, щоб Ратушного помістили під цілодобовий домашній арешт, адже, на думку слідства, є ризики, що він може незаконно впливати на свідків, переховуватися від правоохоронців та суду, а також знищити документи, що мають істотне значення у встановленні обставин справи. Ратушний також має прибувати до слідчого прокурора за першим викликом.

Під час засідання захист Ратушного наголошував, що ризики, про які кажуть правоохоронці, є безпідставними. Як зазначила авдокатка Євгенія Закревська, не перший рік активіст займається захистом від забудови Протасового Яру в Києві, ходить на засідання в справах Майдану та має хороші характеристики, зокрема, від правозахисників, які фіксували переслідування щодо нього через громадську діяльність, та сусідів. 

Окрім цього, як наголошує захисниця Ратушного, активіст не є підозрюваним у будь-якому кримінальному провадженні, адже повідомлення про це йому вручили з порушенням. Так, згідно із законодавством, документ мають вручити в день його складення, однак Ратушному повідомлення склали 23 березня, а вручили 24-го. 

“Я спеціально перефотографувала матеріали, які були. У підозрі дуже чітко видно дату: 23 березня. В обох місцях: і де повідомив, і де погодив. Перед врученням підозри слідчий або якась інша особа виправили дату в підозрі на 24.03.2021 в обох місцях. Це чітко видно неозброєним оком, але жодного застережувального напису щодо цього немає. Очевидно, що ці виправлення здійснювали не ті особи, які підписували документ”, – розповідала вона. 

Головним доказом правоохоронців у справі, як випливає з матеріалів, є відео, яке розмістили на сторінках МВС, Нацполіції та особисто заступник очільника МВС Антон Геращенко. Однак на ньому Ратушного неможливо ідентифікувати, а фотографія, яку вмонтували в ролик, датована 16 березня

Ратушному закидають хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної або холодної зброї чи іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для заподіяння тілесних ушкоджень. Санкція статті передбачає покарання від трьох до семи років позбавлення волі.

Водночас захист активіста не погоджується з кваліфікацією правоохоронців:

“Вказана кваліфікація відсутня навіть з урахуванням зібраних доказів, на які посилається сторона обвинувачення. Спрямованість дій учасників акції, як записано в підозрі та матеріалах клопотання, була скерована на будівлю Офісу президента. Заяв від потерпілих, яким спричинено шкоду здоров’я, не надходило взагалі”.

Предметом, який Ратушний, на думку слідства, заздалегідь підготував для заподіяння тілесних ушкоджень, є фаєр, який використовують на акціях протесту для освітлення та спецефектів. 

“Жодним чином поліція не перешкоджає зазвичай проведенню акцій з використанням фаєрів. Під час цієї акції (20 березня. – Ред.) різницею було те, що фаєри летіли в будівлю. Однак фаєри, які летять у будівлю, так само жодним чином не пристосовані для спричинення тілесних ушкоджень. Будівлі не можна завдати тілесних ушкоджень”, – наголошувала Закревська.

Головним доказом правоохоронців у справі, як випливає з матеріалів, є скріншоти з відео, яке розмістили на сторінках МВС, Нацполіції та особисто заступник очільника МВС Антон Геращенко. В матеріалах клопотання вони виглядають як “чорний квадрат”. На одному з цих скріншотів, пояснює захисниця Ратушного Євгенія Закревська, дійсно є зображення Романа, але це його фотографія, домонтована до відео подій 20 березня з іншої акції, що проходила 16 березня біля Шевченківського районного суду.
 

Після оприлюднення відео Ратушний закликав МВС спростувати недостовірну інформацію щодо нього. 

“Скріншот з домонтованою фотографією є базовим та фактично єдиним доказом, який подала прокуратура в цьому клопотанні. Очевидно, що це відео нічого не доводить, але використано для того, щоб свідки пригадували та впізнавали одяг Ратушного, а насправді одяг особи, яка там зображена в поганій якості. Саме підпис під цим відео й ідентифікація силою авторитету міністра МВС і його заступників стали підставою для повідомлення про підозру та відповідного клопотання”, – припускає адвокатка. 

Захист активіста також наполягав на тому, що цілодобовий домашній арешт не дозволить Ратушному ходити на роботу, а тому він втратить єдине джерело доходу. Окрім цього, обраний запобіжний захід не дозволить активісту ходити на засідання в справах Майдану та щодо захисту від забудови Протасового Яру. 

Активіст збирається оскаржувати рішення суду та подавати позов про захист честі і гідності проти правоохоронців. 

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо.

Думки фахівців щодо поведінки поліції під час акції розділились. Одні кажуть, що невтручання в хуліганські дії є порушенням права на свободу зібрань, однак громадські спостерігачі позитивно оцінили дії поліції під Офісом президента. 

Наразі щонайменше шістьом людям повідомили про підозри після акції. Детальніше про те, кому саме вручили підозри, можна прочитати тут

Фотографія обкладинки: Громадське телебачення 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter